Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U četvrtak neradni dan

Gospodarstvo / Posao | 22. 11. 2021. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine ("Službeni list RBiH", broj: 9/95), utvrđeno da je 25. studeni - Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik te tog dana državni organi, poduzeća i druga pravne osobe ne rade.

U skladu s tim, 25. studeni - Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika, te je četvrtak 25. studeni 2021. godine neradni dan, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kako za koga

Ovaj datum je još jedan u nizu koji dijeli političare i građane BiH.

Naime, Republika Srpska ne priznaje 25. studeni kao Dan državnosti te ne slavi praznik.

U Republici Srpskoj slavi se 21. studeni kao dan parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je uspostavljena Republika Srpska.

Podsjetimo, 21. studenog je u vojnoj zračnoj bazi Wright Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio dogovoren je ustroj BiH nakon rata poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum. 

On je potpisan 14. prosinca 1995. godine u Elizejskoj palači u Parizu Daytonski mirovni sporazum, a potpisnici su predsjednik RBiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te srbijanski predsjednik Slobodan Milošević.

Kopirati
Drag cursor here to close