Privlačenje turista

Autokamp na Buni: Mogući turistički potencijal?

Gospodarstvo / Posao | 06. 03. 2014. u 14:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2013. godini u HNŽ-u se smanjio broj turista u odnosu na 2012. godinu, što je potvrdio i Andrija Krešić direktor Turističke zajednice HNŽ-a koji kaže kako je broj dolazaka turista manji za 5 do 10 posto.

''Možemo reći kako je prošla godina malo podbacila u odnosu na 2012. godinu. Kada je u pitanju Neum onda je turistička sezona podbacila jer je usred turističke sezone ramazan, a budući da su gosti u Neumu većinom Bošnjaci to se osjeti. Kada je u pitanju Međugorje osjeti se manji broj gostiju, posebno Talijana jer je u Italiji tri godine recesija'', rekao je direktor Turističke zajednice HNŽ-a koji kaže kako su najave za predstojeću sezonu dobre.

Teško je odrediti odakle sve turisti dolaze u HNŽ, ali po nekim sadašnjim podacima u Međugoje najviše dolazi Talijana, a u zadnje vrijeme se povećao broj Poljaka, Čeha i Slovenaca. U Mostaru u posljednje vrijeme prednjače turisti iz azijskih zemalja, dok je u Neumu najveći broj turista iz BiH.

Direktor turističke zajednica HNŽ-a je upozorio kako se realni broj turista ne može znati jer boravišne pristojbe plaća samo 10 posto iznajmljivača.

Krešić je također rekao kako gosti ne troše puno, posebno gosti koji dođu u Neum, ali je dodao i da se ne nudi puno. Rekao je kako se sezona pokušava proširiti i na predsezonu i postsezonu.

Turistički potencijali HNŽ-a nisu u potpunosti iskorišteni, no i to se polako mijenja. Uvedeni su raftinzi na rijeci Neretvi u Konjicu u Mostaru, te na rijeci Trebižat u Čapljini.

''U našoj županiji ima prostora da se još neke destinacije malo urade, dorade na neki način, da bi bile posjećenije. Spomenuti će samo jednu autokamp na Buni. Našoj županiji nedostaje autokamp koji bi bio popunjen pola godine, jer ima toliko prostora i lijepog vremena'', rekao je Krešić. Kao primjer naveo je špilju Vjetrenica koja je prije bila neposjećena, a nakon osvjetljivanja špilje, izgradnje hotela, postala je prepoznatljiva destinacija.

Mostar je posjećenija destinacija u HNŽ-u, no problem grada na Neretvi je kratko zadržavanje turista u njemu. Krešić smatra kako je potreban rad svih segmenata uključenih u turizam od gradske vlasti, komunalnih poduzeća, do poljoprivrednih zadruga.

''Svatko bi tu trebao napraviti svoj dio posla. Naše turističke agencije se ne bave dovođenjem gostiju nego odvođenjem. Naše agencije nude Tursku, Španjolsku, Hrvatsku, a ne nudimo sebe, svoj prostor. Vrlo su rijetke agencije koje se bave dovođenjem gostiju, to je samo jedan od problema. Goste u Međugorje dovode strane agencije i onda one koriste blizinu Međugorja Mostaru, i vrše te posjete na sat vremena i tu ne potroše ništa. Cilj turističke zajednice je da to promijenimo, ali ne možemo sami'', rekao je Krešić za Bljesak.info koji kaže kako je između ostalog potrebna bolja promocija gastro ponude, uljudnije osoblje koje poznaje više jezika.

Krešić kaže kako je Mostar zanimljiva destinacija, te da turisti smješteni u drugim mjestima dolaze u Mostar. ''Kao destinacija, sveukupno što nudi Mostar je broj jedan. Treba napraviti da Mostar bude stacionarno mjesto gosta, možda još dodatnih hotela itd, te da se iz Mostara ide u Neum na kupanje, u Međugorje na misu, u Konjic na rafting''.

Kada je u pitanju Neum, Krešić smatra kako su dobri koraci to što se radi na preuređenju hotela Neum i Sunce, te kako će se uvođenjem novih sadržaja u hotelima poput zatvorenih bazena produžiti turistička sezona.

Istaknuo je kako treba povesti računa o čistoći i uređenju plaža, te kako treba gostima pružiti mogućnost da vide cijelo neumsko zaleđe što uključuje i seoski turizam, a ne samo more i plaže.

Budući da je određen broj turista napustio našu državu nakon prosvjeda, upitali smo Krešića hoće li to utjecati na sliku turizma, na što je on odgovorio:''Puno treba prostora, vremena i znanja da se napravi destinacija, a jedan pogrešan korak u kojem god pravcu bio to ruši. Sigurno će utjecati, koliko zaista je teško reći''.

Kopirati
Drag cursor here to close