ClimateAi

Umjetna inteligencija u poljoprivredi: AI zna kada saditi i kada će usjev početi cvjetati i proizvoditi sjeme

Poljoprivrednici u Americi koriste ClimateAi za optimizaciju sjetve, navodnjavanje i berbu, poboljšavajući prinose i kvalitetu prinosa uz pomoć napredne klimatske analitike.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 06. 2024. u 08:37 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ClimateAi je tehnološka kompanija koja koristi umjetnu inteligenciju (AI) i strojno učenje za analizu i predviđanje klimatskih promjena.

Njihova platforma pruža prilagođene klimatske prognoze i analize rizika kako bi pomogla organizacijama u različitim industrijama da donose bolje odluke vezane za klimatske rizike i prilagođavanje klimatskim promjenama.

Glavne usluge koje ClimateAi nudi uključuju klimatsku analitiku i predviđanje kroz korištenje naprednih algoritama za predviđanje vremenskih i klimatskih obrazaca.

Aplikacija prepoznaje potencijalne klimatske rizike za određene lokacije i poslovne operacije, a osim toga odlična su pomoć organizacijama u planiranju strategija za prilagođavanje klimatskim promjenama.

AI zna kada saditi i kada će usjev početi cvjetati

Koristeći sadašnje i prošle podatke, kao što su satelitske slike i očitanja temperature i padalina, te kombinirajući to s budućim projekcijama, ClimateAi ima za cilj dati poljoprivrednicima najpreciznije moguće, lokalno prilagođene vremenske prognoze, od jednog sata do šest mjeseci unaprijed.

Zatim savjetuje kada točno saditi i žeti određene usjeve i predviđa njihove prinose.

''Jedan od najvećih problema s kojima se suočava industrija sjemena je kako brže i jeftinije posaditi sjeme otporno na klimatske promjene. Pogled unaprijed na vremenske prilike pomaže našim uzgajivačima da odluče koje usjeve saditi. Platforma zna kada saditi i kada će usjev početi cvjetati i proizvoditi sjeme'', kaže Himanshu Gupta, izvršni direktor tvrtke ClimateAi sa sjedištem u San Franciscu.

"Do vremena kada neke sjemenske tvrtke to učine, za recimo 10 do 15 godina, klima se već promijenila", kaže Gupta. "Idemo u korak s vremenom kako bismo lansirali nove sorte sjemena"

On kaže da ClimateAi pomaže tim tvrtkama da vide kako su određena testna sjemena bila uspješna u određenoj regiji ili mjestu. "To može pomoći sjemenarskim tvrtkama da pronađu optimalna mjesta za uzgoj sjemena", prenosi BBC njegove riječi.

Ova tehnologija je posebno korisna u sektorima kao što su poljoprivreda, financije, infrastruktura i energija, gdje klimatski uvjeti mogu značajno utjecati na poslovanje.

Na primjer, poljoprivrednici mogu koristiti ClimateAi za optimizaciju sjetve i žetve na osnovu vremenskih prognoza, dok financijske institucije mogu procijeniti rizike za investicije u regijama koje su podložne ekstremnim vremenskim uvjetima.

Konkretan slučaj gdje poljoprivrednici koriste ClimateAi je u optimizaciji proizvodnje u vinogradarstvu. Evo kako to funkcionira.

Foto: Canva / Kako se vještačka inteligencija može koristiti u poljoprivredi

Vinogradarstvo u Kaliforniji

Vinogradari u Kaliforniji koriste ClimateAi za poboljšanje upravljanja vinogradima i donošenje odluka u vezi sa sjetvom, navodnjavanjem i berbom.

ClimateAi vinogradarima daje precizne vremenske prognoze koje uključuju predviđanje temperature, padavina i drugih relevantnih klimatskih faktora. Ove informacije pomažu vinogradarima da planiraju aktivnosti kao što su navodnjavanje i zaštita vinove loze od mraza.

Koristeći povijesne podatke i modele vještačke inteligencije, ClimateAi može predvidjeti potencijalne klimatske rizike kao što su suše, toplinski valovi i mrazovi. Ova analiza pomaže vinogradarima da poduzmu preventivne mjere kako bi zaštitili svoje usjeve.

Na osnovu podataka o klimatskim uvjetima i sazrijevanju grožđa, ClimateAi pomaže vinogradarima da odrede idealno vrijeme za berbu. To može poboljšati kvalitetu grožđa i, naravno na kraju, samoga vina.

ClimateAi omogućava vinogradarima da prave dugoročne planove koristeći projekcije klimatskih promjena. Ovo je posebno važno za vinogradarstvo, jer vinove loze mogu biti osjetljive na promjene u klimatskim uvjetima.

Primjer suradnje

Jedan primjer suradnje je partnerstvo ClimateAi sa vinogradima u Napa dolini. Tijekom godina sa neobičnim vremenskim uvjetima, vinogradari su koristili ClimateAi za optimizaciju vremena navodnjavanja i prilagođavanje strategija berbe kako bi minimizirali štete i poboljšali prinose.

Ova tehnologija omogućava vinogradarima da budu proaktivni, a ne reaktivni, u suočavanju sa klimatskim izazovima, što rezultira boljim prinosima i kvalitetnijim proizvodima.

Kopirati
Drag cursor here to close