12. - 15. lipnja

Ruralni parlament Balkana idući tjedan u Mostaru

Balkan Food Summit ima za cilj podići svijest o važnosti regionalnih prehrambenih sustava i agrobioraznolikosti na zapadnom Balkanu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 06. 2023. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Balkanska mreža za ruralni razvoj (BRDN) i Regionalna stalna radna skupina za ruralni razvoj u jugoistočnoj Europi (SWG) organiziraju 3. Ruralni parlament Balkana (BRP) i Balkanski samit o hrani (Balkan Food Summit).

Događaj će početi u ponedjeljak, 12. lipnja, u 9 sati u hotelu Mostar i trajat će do četvrtka, 15. lipnja, u Mostaru, najavljeno je iz Redaha koji je od svog osnivanja uključen u razvoj poljoprivrede i ruralnih prostora Hercegovine te koji, kao jedan od osnivača Mreže za ruralni razvoj u BiH koja je članica Balkanske mreže za ruralni razvoj, pomaže kolegama iz Sjeverne Makedonije u organizaciji ovog događaja.

Više od 80 sudionika

Kako su naveli, na skupu se očekuje više od 80 sudionika, uključujući predstavnike civilnog društva, ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja iz zemalja zapadnog Balkana, lokalne proizvođače hrane, nacionalne vlade, organizacije i institucije Europske unije.

S obzirom na prioritetne potrebe i izazove u procesu ruralnog razvoja u regiji, rasprave će biti usmjerene na teme o izazovima provedbe EU LEADER pristupa na zapadnom Balkanu, zatim na provedbu Zelene agende za zemlje zapadnog Balkana, na sigurnost hrane i ruralnu gastronomiju kao potencijal za održivi ruralni razvoj, te na izazove i prilike za žene i mlade u ruralnim područjima.

Očekuje se da će se nazočnima obratiti predstavnici BRDN-a i SWG-a, predstavnici ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, predstavnik Generalne direkcije Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i drugi predstavnici organizacija Europske unije.

Izraziti glas ruralnih zajednica

Ruralni parlament Balkana kao dugoročna kampanja ima za cilj izraziti glas ruralnih zajednica zapadnog Balkana, promovirati samopomoć i djelovanje ruralnih ljudi, kao i osigurati da se njihove potrebe i interesi snažno odražavaju u ruralnim područjima.

S druge strane, Balkan Food Summit ima za cilj podići svijest o važnosti regionalnih prehrambenih sustava i agrobioraznolikosti na zapadnom Balkanu, posebno u pogledu poticaja za očuvanje i dodavanja vrijednosti agrobioraznolikosti kako bi se poboljšala ruralna dobrobit, osigurala sigurnost hrane i podigla svijest o potrebi transformacije prehrambenog sustava i političkim instrumentima koji mogu podržati takve procese transformacije.

Kako su najavili iz Redaha, glavni rezultat bila bi Deklaracija 3. BRP-a kao jasan skup zajedničkih stajališta ruralnih dionika Svjetske banke te kao prijedlog akcija za ruralne zajednice, vlade, Europsku uniju i transformaciju prehrambenog sustava prema održivoj i zdravoj prehrani koja promiče agrobiološku raznolikost.

Organizaciju 3. Ruralnog parlamenta Balkana i Balkanskog samita o hrani podržava GIZ SEDRA II Program i Dijalog poljoprivredne politike Njemačka – zapadni Balkan.

Kopirati
Drag cursor here to close