Nizozemska

Prva svjetska plutajuća farma

Činjenica da se farma nalazi na vodi, koristi farmerima zbog blizine centra grada, a mogla bi poslužiti i kao model stočarstva za budućnost…
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 01. 2022. u 10:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva svjetska plutajuća farma u nizozemskom gradu Rotterdamu podržava samoodrživost i recikliranje u poljoprivredi i stočarstvu.

Plutajuća farma površine 1.200 četvornih metara, koja je izgrađena na kanalu Merwehaven 2018. godine, a počela s radom u svibnju 2019, ističe se kao važno rješenje za Nizozemce koji imaju nedostatak zemlje.

Minke van Wingerden, jedna od osnivačica farme, rekla je za Anadoliju da objekt radi punim kapacitetom sa oko 40 krava i da od svake krave dnevno dobiju 20 do 25 litara mlijeka.

Mlijeko, jogurt, puter i sir su neki od mliječnih proizvoda koje ova farma nudi kupcima u svojoj prodavaonici, ali i na policama drugih roterdamskih trgovina. Farma također proizvodi i prodaje organsko gnojivo.

Činjenica da se farma nalazi na vodi, koristi farmerima zbog blizine centra grada, a mogla bi poslužiti i kao model stočarstva za budućnost koja je sve neizvjesnija zbog klimatskih promjena.

Obližnji restorani i pekare i sva otpadna hrana prikupljena u Rotterdamu se koristi za ishranu krava, a Van Wingerden je kazala da prikupljena otpadna hrana čini oko 60 posto hrane za krave.

Van Wingerden je također kazala da na krovu farme sakupljaju kišnicu koja se koristi kao piće za krave. Odmah pored plutajuće farme nalazi se plutajući solarni panel. Energija dobivena iz ovog panela značajno zadovoljava potrebe farme.

Ističući da je rad na plutajućoj farmi uglavnom automatski i da se krave muzu i čiste automatskim robotima, Van Wingerden je navela da se krave same kreću do odjela za mužu, gdje roboti crpe mlijeko i šalju ga u dalju obradu.

Van Wingerden je također navela da se suhi stajnjak dobiva odvajanjem kravljeg stajnjaka od ureje pomoću motora za čišćenje.

“Odmah pored ove plutajuće farme izgradit ćemo novi objekt na kojem će se implementirati vertikalni sistem uzgoja različitih vrsta povrća. Cilj je da se višestruko povrće i bilje uzgaja višeslojnim i vertikalnim načinom uzgoja bez zauzimanja velike površine zemlje“, kazala je Van Wingerden.

Izražavajući zadovoljstvo time što je plutajuća farma popularna u svijetu, Van Wingerden je istaknula kako bi se slični projekti mogli implementirati širom Nizozemske i šire.

Posljedice klimatskih promjena ugrožavaju sigurnost hrane u Nizozemskoj, gdje je značajan dio njenog teritorija ispod razine mora i postoji nedostatak poljoprivrednog zemljišta.

Kopirati
Drag cursor here to close