Sinonim za dekoraciju u proljeće

Prekrasne mimoze: Potrebna su joj vruća i sunčana ljeta, a evo kako ih uzgojiti u vrtu

Ako se želi uzgojiti visoko cvatuće drvo, potrebna su joj vruća i sunčana ljeta. Najbolje joj odgovaraju obalni vrtovi na sunčanom položaju zaštićenom od vjetra.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 03. 2024. u 11:28 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cvijet mimoze uzgaja se kao ukrasna biljka i najviše preferira tople klimatske uvjete i puno sunčanih sati, no može preživjeti i niske temperature. Zbog svoje nježne ljepote, ali i izdržljivosti jer cvatu dok je vani još hladno i druge biljke miruju, mimoze su postale sinonim za dekoraciju domova u proljeće.

Foto: Canva / Mimoze nisu sklone bolestima i štetnicima

Ako se želi uzgojiti visoko cvatuće drvo, potrebna su joj vruća i sunčana ljeta. Najbolje joj odgovaraju obalni vrtovi na sunčanom položaju zaštićenom od vjetra.

Postoji nekoliko uzgojnih oblika mimoze, a najčešće se uzgaja kao stablo, obično s jednim deblom i sfernom krošnjom. Drugi najpopularniji oblik je grmoliki uzgojni oblik kod kojeg višestruki izdanci formiraju gusto grančast grm, obično manji od stabla. Mimoza se također može oblikovati u kuglasti oblik s gustim granama i lišćem, ali i kao bonsai, malo drvo u posudi koje se oblikuje se pravilnim rezanjem korijena i grana.

Vrijeme sadnje

Sjeme srebrne akacije ili mimoze sije se u ožujku u kontroliranim uvjetima u stakleniku, dok se sadnice sade na otvoreno krajem proljeća ili početkom ljeta kada prođe opasnost od mrazeva. Vrlo je važno da su i sjeme i sadnica na toplom sve dok biljka ne postane dovoljno jaka za borbu s hladnim zimama i smrzavanjem tla, kada mogu podnijeti temperature i do -10°C uz zimsku zaštitu tla malčem.

Foto: Canva / Cvijet mimoze uzgaja se kao ukrasna biljka

Osim tople klime, mimoza voli pjeskovita i silikatna tla jer sadnjom na vapnenastim tlima manje cvjeta, slabije raste, a listovi počinju žutjeti.

Uzgoj u vrtu

Kod srebrne akacije ili mimoze, u vrt se presađuju samo dobro utvrđene sadnice. Sadnja sjemena nije moguća, posebno ako postoji mogućnost od smrzavanja tla koje je na našem području često. Za područja bez velikih opasnosti od smrzavanja tla i oscilacija u temperatura moguća je sadnja sadnica u proljeće ili jesen, kada je tlo toplo i vlažno. Da bi se posadila sadnica mimoze u vrt, odabire se sunčano ili polusjenovito mjesto s dobro dreniranim tlom. Zatim se iskopa rupa za sadnicu, doda malč na dno rupe da bi se zadržala vlaga u tlu, izvadi sadnica iz spremnika, pažljivo rasporedi korijenje i postavi u sadnu rupu. Nakon toga se dodaje zemlja oko korijena, utiskujući ga blago uz korijenje i zalije se sadnica. Ako se sadi više sadnica mimoze, potrebno je ostaviti najmanje 1 - 2 m između svake sadnice kako biste im omogućili dovoljno prostora za rast. Nakon sadnje, sadnicu je potrebno redovito zalijevati.

Foto: Canva / Osim tople klime, mimoza voli pjeskovita i silikatna tla

Sjeme mimoze lako se uzgaja u sadnim čašicama u stakleniku ako ga se sije u proljeće u staklenicima. Mimoza brzo niče i daje stotine sadnica koje se kasnije mogu presađivati na stalno mjesto rasta. Biljke se većinom uzgajaju zbog cvjetova, ali i zbog lišća koje je vrlo atraktivno i različito, ovisno o vrstama (neke vrste imaju lisne bodlje, a ne lišće).

Pogodni su za blaže britanske vrtove i primorska područja. Vjetar mu neće stvarati problem, ali hladnoća je razlog zbog čega se sjeme mimoze uvijek uzgaja prvo u staklenicima, a sadnice presađuju na otvoreno.

Uzgoj u posudama

Ako se mimoza uzgaja u posudi za balkon ili terasu, njezin miris će se širiti čim se otvore prvi cvjetovi. Zapravo, u područjima s oštrim zimama, bolje je saditi mimozu u posude kako bi se grm mogao preko zime unijeti u zatvoren prostor. Stabla mimoze koja se uzgajaju u posudama zahtijevaju redovito zalijevanje koje bi tijekom zime trebalo biti umjereno. Ljeti i u slučaju vrućeg vremena preporučuje se zalijevanje navečer kako se izbjeglo da voda odmah ispari. Nema potrebe za dodavanjem gnojiva, jer mimozi nije potrebno gnojivo, čak ni nakon sadnje u posude. Jednostavno malčiranje je dovoljno i spriječit će isparavanje vode i rast korova.

Foto: Canva / Ako se mimoza uzgaja u posudi njezin miris će se širiti čim se otvore prvi cvjetovi

Pazi na tvrdu vodu iz slavine, koja može oštetiti tvoju mimozu i uzrokovati promjenu boje. Kada uzgajaš mimozu u lončanici, ne smiješ dopustiti da raste na isti način kao u tlu. Mimoze nisu sklone bolestima i štetnicima.

Prorjeđivanje

Stablo mimoze se može prorjeđivati, ali u pravilu nije neophodno, osim ako se radi o starijim stablima koja su postala prevelika ili bolesna. Ako stablo mimoze nije preveliko ili ne pokazuje znakove bolesti, ne mora se prorjeđivati, jer se mimoza prirodno grana i razvija novi rast.

Foto: Canva / Ljeti i u slučaju vrućeg vremena preporučuje se zalijevanje navečer 

Međutim, ako stablo mimoze postane preveliko ili raste neravnomjerno, a želite ga prorijediti, to se može učiniti nakon cvatnje u rano ljeto, što će omogućiti stablu da se oporavi i ponovno razvije novi rast do sljedeće sezone cvatnje. Kako bi se stablo prorijedilo, treba ukloniti samo neke od najstarijih, najdebljih i najbolesnijih grana, a ostaviti dovoljno mladih i zdravih grana kako bi se osigurao daljnji rast i razvoj mimoze.

Rezidba

Mimoze obično ne zahtijevaju rezidbu, no mnogi vjeruju da produžuje život biljci stoga ih je potrebno orezivati samo dok su biljke mlade, neposredno nakon cvatnje i to ne grane deblje od debljine olovke. Rezidba vrhova pomaže održati gustu i zbijenu krošnju, produžuje im život i sprječava širenje glavica sjemena. Ako se obrezivanje vrši tijekom zime, tijekom sljedeće sezone će izostati cvatnja. Lagano se režu samo one grane koje su već imale cvjetove i koje "strše" u razini ili vodoravno sa tlom. Također se uklanjaju mladice oko matične biljke. Ako na kraju zime primijetite slomljene i pocrnjele grane zbog smrzavanja, slobodno se mogu odrezati jer će one oslabiti stablo.

Foto: Canva / Mimoza se prirodno grana i razvija novi rast

Mimoza u vazi

Konačno, ako želiš svoj interijer uljepšati cvjetovima mimoze, znaj da da bi ih držala u vazi, grane moraš brati čim procvjetaju prvi cvjetovi. Ako želiš kupiti buket kupljen u cvjećarnici, trebala bi slijediti sljedeće preporuke: Prije nego što se mimoza stavi u vazu s vodom, potrebno je ukloniti donje listove s grančice, te joj odrezati krajeve i lagano ih rastegnuti. Mimoza će zbog toga bolje upijati vodu. Kako cvijet više ne bi venuo i zadržao svoje pahuljaste cvatove, potrebno ga je staviti u ispravnu vodu. Pod ispravnom vodom podrazumijeva se kišnica ili destilirana voda. Vodu iz slavine ne voli nijedno cvijeće, a mimoza baš izrazito. Imaj na umu da cvijeće treba staviti u vodu sobne temperature, ne hladnu.

Foto: Canva / Ne zaboravi svakodnevno mijenjati vodu u vazi s mimozom

Ne zaboravi svakodnevno mijenjati vodu u vazi s mimozom. Zanemarujući to, ubrzavaš proces odumiranja biljaka. Suhi zrak je destruktivan za mimozu, pa ako želiš da ostane pahuljasta što dulje, povremeno je poprsakaj vodom. Svaki cvijet, uključujući mimozu, čuva se uz održavanje cirkulacije sokova u njemu. Ako se grančica mimoze, koja je stajala u vazi, počela sušiti i postaje čvrsta, odreži je. Da bi se povećala pahuljastost cvatova, preporuča se držati mimozu na vrućoj pari 1-2 minute.

Kopirati
Drag cursor here to close