25.600 m2

Osamdeset poljoprivrednih proizvođača s područja Ljubuškog dobit će plastenike

Od ukupne vrijednosti nabavke i postavljanja plastenika RCDP (IFAD) sudjelovat će s 200.000 KM, a po 80.000 KM su osigurali Grad Ljubuški i Županija…
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 05. 2024. u 09:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osamdeset poljoprivrednih proizvođača s područja Ljubuškog uskoro će dobiti novih 80 plastenika čime će kapaciteti plasteničke proizvodnje u Ljubuškom biti povećani za 25.600 m2.

Potpisi

Jačanje poljoprivredne infrastrukture kroz nabavku novih plastenika provodi se u okviru projekta Programa razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP), a tim povodom u zgradi Gradske uprave u utorak su ugovor o realizaciji navedenog projekta potpisali gradonačelnik Vedran Markotić, direktor Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Dubravko Vukojević te direktor Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović, a ugovor će potpisati i ministar gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar.

''Ovo je nastavak aktivnosti iz prošlog projekta koji značajno pomaže i pospješuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju, naročito koja se tiče povrća po čemu je Ljubuški poznat. U dosadašnjem djelovanju Ureda za koordinaciju projekata (PCU) u okviru prethodnih kao i sadašnjeg projekta smo imali izuzetno korisnu i plodonosnu suradnju s Gradom Ljubuškim te se nadamo da će se ona nastaviti i u budućim projektima koji dolaze'', ocijenio je direktor PCU-a pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoporivrede i šumarstva Halil Omanović.

Od ukupne vrijednosti nabavke i postavljanja plastenika RCDP (IFAD) sudjelovat će s 200.000 KM, a po 80.000 KM su osigurali Grad Ljubuški i Županija Zapadnohercegovačka, dok će korisnici za novi plastenik izdvojiti po oko 1.400 KM. Na ovaj način i ranije je poticana plastenička proizvodnja.

Razvlačenje sezone

''Zahvaljujem Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i njihovoj implementacijskoj jedinici za projekte IFAD-a, kao i našoj Županiji Zapadnohercegovačkoj što su skupa s Gradom Ljubuškim većim dijelom isfinancirali nabavku novih plastenika. S današnjim potpisanim ugovorom za 80 plastenika i s onim što je još ranije implementirano, prelazimo brojku od 75 duluma površine pod novim plastenicima koje smo osigurali našim poljoprivrednicima. Mislimo da je ovo veoma značajno jer se poljodjelcima za relativno mali iznos novca osigurava novih 320 metara četvornih plastenika'', rekao je gradonačelnik Markotić.

Zadovoljstvo sufinanciranjem nabave novih plastenika iskazali su i poljoprivrednici čija će proizvodnja ubuduće manje ovisiti o vremenskim uvjetima koji su posljednjih godina nerijetko bili nepovoljni za poljoprivrednu proizvodnju na otvorenim površinama, a nove površine pod plastenicima donijeti će i raniju proizvodnju.

''Uz prethodno realizirana ovakva dva projekta imati ćemo značajan broj natkrivenih površina što nam olakšava raniji izlazak na tržište s krumpirom, već otprilike 15. travnja, i 'razvlačenje' sezone što nam je potrebno, a osim uzgoja krumpira plastenici će dobro doći i za proizvodnju ostalog povrća. Mislim da je ovo veoma značajno za nas te se nadam da će se ovakvi projekti nastaviti i idućih godina – kazao je direktor Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" Dubravko Vukojević.

IFAD projekt

Sudjelovanje Grada Ljubuškog na IFAD projektima omogućilo je osnaživanje poljoprivredne proizvodnje i jačanje infrastrukturnih kapaciteta.

Osim nabavke plastenika, ranije je kroz projekt otvoren sabirno-distribucijski centar na Zvirićima te je izvršena i rekonstrukcija dionice vodonatapnog kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci na lokalitetu Drače, a za najesen je najavljen nastavak rekonstrukcije na novoj dionici ove žile kucavice poljoprivredne proizvodnje sjeverozapadnog dijela Ljubuškog, podsjetili su iz Grada Ljubuškog.

Kopirati
Drag cursor here to close