"Možemo biti tri sata, ali i tri dana"

Nezadovoljni poljoprivrednici će traktorima blokirati cestu

Poljoprivrednici će se okupiti sutra u 10 sati na stadionu HNK Orašje, a nakon sastanka će u 12:00 sati uz policijsku pratnju traktorima krenuti u blokadu ceste Orašje-Tuzla.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 09. 2023. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinjak traktora naći će se u četvrtak, 7. rujna, u prosvjednoj koloni na dionici puta Orašje - Tuzla. Poljoprivrednici iz Posavine, uz podršku kolega iz drugih dijelova Federacije BiH na ovaj će način izraziti svoje nezadovoljstvo trenutnim statusom u ovom sektoru.

7 zahtjeva 

Popis zahtjeva čije ispunjenje traže prosvjedom i blokadom ceste, već je spreman za slanje na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, potvrdio je za Agroklub predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje, Perica Marošević.

"Izlazak na cestu je naš prvi potez upozorenja, a u slučaju ignoriranja isti ćemo pooštriti i proširiti. Želimo se izboriti za naš boljitak, pa čak i opstanak pojedinih poljoprivrednih proizvođača", rekao je Marošević.

Poljoprivrednici će se okupiti sutra u 10 sati na stadionu HNK Orašje, a nakon sastanka će u 12:00 sati uz policijsku pratnju traktorima krenuti u blokadu ceste Orašje-Tuzla. Na sporednoj cesti će biti omogućen prolaz hitnim slučajevima.

Popis zahtjeva za okončanje prosvjeda:

  1. Isplata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022./2023. u traženom iznosu od 600 KM/ha (304,58€)
  2. Trenutna isplata dospjelih poticaja.
  3. Hitan sastanak s ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesensku sjetvu
  4. Ukidanje obaveznog prilaganja fiskalnog računa sjemenske pšenice radi ostvarenja poticaja zbog ekstremno visokih cijena.
  5. Uvid u popis korisnika i njihov traženi iznos za mjeru "Podrška investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda" iz programa kapitalnih ulaganja. Promijeniti pravilnik navedene mjere jer 86 subjekata svojim investicijama predstavljaju gotovo 45% ukupnog iznosa ulaganja, dok se ostalih 55% odnosi na 2.966 subjekata u ostalim mjerama.
  6. Dozvola za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim afričkom svinjskom kugom.
  7. Smanjenje referentnog prinosa ječma i pšenice na 1,5 t/ha, te potpuno ukidanje referentnog prinosa suncokreta.

Na pitanje koliko planiraju ostati na putu, Marošević ističe kako bi volio da uopće ne dođe do blokade, ali da su spremni i na višednevne prosvjede.

"Možemo biti tri sata, ali i tri dana, pa i više. Sve dok se naši zahtjevi ne ispune", kaže. 

Obećanja 

Nakon "nikad gore godine" kada je riječ o prinosima i vremenskim nepogodama, kašnjenje novčane potpore je, prema riječima proizvođača, posljednje što im treba.

Na pragu jesenske sjetve, još čekaju onu obećanu s proljeća. Za to vrijeme cijene repromaterijala su "podivljale". Proizvođači navode kako bi, da su imali sredstva ranije osigurali gorivo, kada je bilo jeftinije.

"Cijena sjemenske pšenice je 1,85 KM (0,94€), znači šest kilograma trenutne cijene pšenice trebaš dati za kilogram sjemenske. Nama, na primjer, za 70 hektara treba 33.000 KM (16.752€) samo za sjeme", precizira diplomirana inženjerka agronomije Snježana Kopačević iz "Mlin-ko-Kopačević" u Donjem Svilaju kod Odžaka i navodi kako je to samo jedna njihova radna jedinica.

Pojašnjava time i zahtjev posavskih poljoprivrednika za ukidanje fiskalnog računa sjemenske pšenice kao uvjet za odobrenje potpore. Ona navodi da bi poljoprivrednici, ako je riječ o kvaliteti, bez problema mogli sijati svoje sjeme.

"Oni su naša članica, red je, a i moramo im dati podršku. Sjetva je na pragu i svakim dan je sve skuplje, a pomoći nema. Gorivo je skuplje nego prošle sezone, a i gnojivo poskupljuje", rekao je za Agroklub, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, potvrdivši da će i on put Orašja krenuti sutra.

Svoju potporu potvrdili su i predstavnici Udruženja "Sela Semberije i Majevice".

Kopirati
Drag cursor here to close