Poljoprivrednici na mukama

Zabrinuti: Prekinuta žetva kukuruza i soje

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 09. 2022. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HRT / Kukuruz

Nakon nezapamćene suše koja je prepolovila urode udarnih jesenskih kultura, stigle su obilne kiše, ali u krivo vrijeme. Kombajni zbog blata i vode ne mogu u polja, prekinuta je žetva kukuruza i soje. Zbog pojave štetnika i opasnih mikotoksina na kukuruzu, ratari strahuju od novih gubitaka.

Olovno nebo nad poljima soje, ne sluti na dobro. Žetvu su prekinule kiše koje će na ovoj dohodovnoj uljarici donijeti novi gubitak, piše HRT

Manji urod

"Urod je manji 50 do 60 posto. Ovo što se izvuklo u polju, dosta se osulo, izgorjela je mahuna, puca, otvara se i to nije dobro", rekao je Vlado Konjarik, Knešci.

Pa umjesto očekivane tri tone na hektar soje, bit će tek tona i pol. Zato će ovaj mladi ratar u žetvu čim se tlo prosuši. Iako je kakvoća zrna lošija, visoka otkupna cijena pokrit će gubitke.

"Cijena je 4,30 kuna zasad. Ako ostane tako bit ćemo zadovoljni, bilo bi dobro da je i veća naravno. Pokrit ćemo se jako teško i s ovom cijenom - zbog skupih repromaterijala", kaže Vlado.

A kukuruz na koji su ove godine ratari najviše računali - suša je dobrano pokosila. Tomislav obrađuje 40 hektara, velik dio kukuruza uspio je skinuti prije kiša, urod je podbacio, kakvoća zrna ne obećava. No, obećava cijena - koja ove godine ruši sve rekorde.

"Jako je šturo, sitno i pošto je bila dobra cijena u otkupu, odmah sam krenuo u žetvu i nisam htio ništa čekati jer kasnije će sigurno biti sve lošije i lošije", rekao je Tomislav Čengić, Lakušija.

Prijetnje

"Bit će oko 6 do 7 tona po hektaru. Za moje potrebe ja imam dosta. Otkupna cijena je dobra, čak oko 1,92 do 1,93 kune pa bi se trebali tako pokriti svi", rekao je Kristijan Ivić, Brđani.

Požnjevena je tek polovina uroda. Zbog vlage kukuruzištima sada prijete - bolesti i štetnici.

"Koje zapravo nikako nisu poželjna pojava na klipovima kukuruza jer tako zaraženi klipovi nisu prikladni za ishranu životinja jer su naravno moguće pojave mikotoksina", kaže Đurđica Kšenek, Ministarstvo poljoprivrede.

Pa se u jesenskoj sjetvi, kaže, valja držati zlatnog pravila - plodoreda. Dok čekaju nastavak žetve, ovi se mladi poljoprivrednici educiraju, i to u ratarskoj proizvodnji. Iako zahtijevna, baš u njoj vide svoju budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close