Bošnjak

ZZO HNŽ-a uštedio 4 milijuna maraka

Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a naglasio je kako je Financijski plan za iduću godinu uvećan za 1.274.000 maraka u odnosu na tekuću godinu.
Gospodarstvo / Novac | 23. 12. 2021. u 15:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak izrazio je očekivanje da će zastupnici u županijskoj Skupštini dati suglasnost na Rebalans Financijskog plana Zavoda za tekuću godinu i suglasnost na Financijski plan Zavoda za iduću godinu.

''Ključno je reći da je Zavod i u ovoj godini kao i ranije uspio osigurati 4 milijuna maraka za zdravstvene ustanove kao pomoć u njihovom funkcioniranju, a u interesu potreba naših osiguranika. Početkom godine ušli smo s rizikom na prihodovnoj strani od 5 i pol milijuna maraka. Uspjeli smo izbjeći rizik i ostvarenje financijskog plana na prihodima je realizirano'', kazao je Bošnjak koji je nazočio zasjedanju županijske Skupštine.

Govoreći o riziku, spomenuo je prošlu godinu 2020. koju je obilježila pandemija koronavirusa što se izravno odrazilo na prikupljanje javnih prihoda, pa tako i doprinosa za zdravstveno osiguranje.

''Ušli smo u ovu godinu s rizikom jer smo željeli zadržati u 2021. godini razinu financiranja zdravstvenih ustanova kao što je to bilo godinu ranije. Ali projekcija prihoda nije bila takva da se to može uraditi. Ipak smo prihvatili taj rizik'', naglasio je.

Potom je dodao kako su 4 milijuna maraka uspjeli uštedjeti na rashodovnoj strani financijskoga plana i prema ovom Rebalansu ta će sredstva biti transferirana bolničkim i zdravstvenim ustanovama.

Video: Zasjeda Skupština HNŽ-a, razmatra se proračun u iznosu od 264 milijuna KM

Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a naglasio je kako je Financijski plan za iduću godinu uvećan za 1.274.000 maraka u odnosu na tekuću godinu.

No, smatra kako percepcija javnosti nije dobra kada je u pitanju Zavod, odnosno njegova uloga u zdravstvenom sustavu i financiranju zdravstvenih ustanova, posebno kada su u pitanju visoki dugovi koje imaju pojedine zdravstvene ustanove.

''Mnogi često misle kako su u Zavodu novci zdravstvenih ustanova i kako moramo financirati sve njihove potrebe. Oni imaju svoje osnivače, upravna tijela i odgovaraju nadležnima za funkcioniranje'', objasnio je.

Spomenuo je i kako su sredstva kojima raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja daleko od potreba koje imaju zdravstvene ustanove u županiji.

''Zavod nije taj koji treba ili može osigurati sve potrebe. Ne ulazim u način njihovog rada i razloge zašto su došli do ovakvog stanja. Sa 148 milijuna maraka ne možemo pokriti današnje potrebe zdravstvenih ustanova u županiji. Što će s time biti, ne znam'', zaključio je Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close