Kriza

Zrakoplovne kompanije najavljuju još veći pad

Zrakoplovne kompanije diljem svijeta prizemljile su većinu svojih flota kako bi sačuvale gotovinu zbog sve većih ograničenja putovanja...
Gospodarstvo / Novac | 25. 03. 2020. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalne zrakoplovne kompanije pozvale su u utorak vlade da ubrzaju mjere za spašavanje sektora zračnog prometa, udvostručivši procjenu pada prihoda u 2020. godini zbog koronavirusa na više od 250 milijardi dolara.

''Očito nam trebaju ogromne akcije vrlo brzo i hitno'', rekao je generalni direktor Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA) Alexandre de Juniac, piše Hina.

Zrakoplovne kompanije diljem svijeta prizemljile su većinu svojih flota kako bi sačuvale gotovinu zbog sve većih ograničenja putovanja namijenjenih usporavanju širenja epidemije.

Situacija je utjecala na likvidnost zrakoplovnih tvrtki, među kojima se polovina suočava s mogućim bankrotom u narednim tjednima, osim ako se nešto ne poduzme kako bi se podržalo industriju, priopćila je IATA.

''Imamo krizu likvidnosti koja dolazi u punoj brzini, nemamo zarade i troškova u našim knjigama, tako da očajnički trebamo nešto novca'', rekao je de Juniac.

De Juniac, bivši direktor Air France-KLM-a, odbacio je sve žešću raspravu o tome trebaju li uz olakšice za zrakoplovne kompanije doći i uvjeti, poput novih obveza vezanih uz klimatske ciljeve.

No, dodao je kako će zrakoplovna industrija nastaviti sa suzbijanjem emisija nakon što se kriza povuče.

''Našli smo se u izvanrednoj situaciji. Nije vrijeme za zahtjeve. Žao mi je zbog toga. Sada nam treba ogroman i brz paket spasa'', zaključio je de Juniac.

Kopirati
Drag cursor here to close