Sreća pa je iz proračuna

Za tri mjeseca tri parlamentarca potrošila 32 prosječne mirovine na VIP salone

Ovo je samo jedna u nizu faktura plaćenih iz proračuna institucija Bosne i Hercegovine. Točnije, novcem građana.
Gospodarstvo / Novac | 15. 05. 2022. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni su primjeri rasipništva domaćih dužnosnika i to proračunskim novcem. Uz plaće koje su i po nekoliko puta veće od prosječne u Bosni i Hercegovini, ne ustručavaju se koristiti sve povlastice koje im funkcija pruža. Jedna od njih je i korištenje VIP salona na aerodromima.

1.512 eura za korištenje VIP salona u Briselu. Korisnik – Dragan Čović. I ovo je samo jedna u nizu faktura plaćenih iz proračuna institucija Bosne i Hercegovine. Točnije, novcem građana.

U studenom prošle godine plaćeno je oko 4 i po tisuće maraka za korištenje VIP salona na aerodromu u Beču za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i njegove delegacije. Isti salon prošle godine je koristio i Denis Zvizdić, tada predsjedavajući Zastupničkog doma, za što je plaćeno više od 9 tisuća maraka.

Od 2010. do 2020. parlamentarci su za korištenje VIP salona na aerodromima potrošili više od 50 tisuća maraka. Osim parlamentaraca, i ostali dužnosnici, poput onih iz Savjeta ministara i Predsjedništva imaju mogućnost korištenja VIP salona. Zapravo, to mogu svi koji u okviru institucije imaju predviđene troškove reprezentacije. Zastupnik Damir Arnaut od institucija je zatražio službene podatke o korištenju VIP salona. Većina nije odgovorila, kao ni na upite BHRT-a.

''Oni koji su odgovorili, uglavnom su to ministarstva ili agencije koje baš nemaju neke velike potrebe za putovanjima. Indikativno je da nikada nisam dobio odgovor od Ministarstva vanjskih poslova koje po prirodi svojih poslova obavlja najviše tih putovanja. Mislim da to pokazuje da su troškovi veoma visoki, čim mi nisu odgovorili. U svakom slučaju, to je jedan od najneopravdanijih troškova'', ističe Arnaut

Većina VIP salona na europskim aerodromima čist je luksuz. Poseban doček, tretman, jelo, piće. Sve te pogodnosti za period od pola sata do sat, koliko se obično i koristi ovakva usluga. Praksa kod bh. političara je da se na takvim mjestima zadrže i po deset minuta. Slika na sarajevskom aerodromu nešto skromnija. I ovaj, poput onih europskih, nudi poseban tretman za korisnike. Oni koji odluče da na sat vremena zakupe VIP salon trebaju izdvojiti dvije tisuće maraka plus PDV.

Za samo tri mjeseca, trojica parlamentaraca na korištenje VIP salona potrošila su 32 prosječne mirovine u Bosni i Hercegovini.

''Ove stvari, poput odlaska u penziju, uzimanja otpremnine pa vraćanja na radno mjesto, poput otkupa stanova po nekim privilegovanim cijenama, zato što je to 'po zakonu', pa sve do ovih zadnjih slučajeva gdje se jasno da apsolutno preplaćeni, uz sve privilegije umotani političari, ovakvim ponašanjem čini mi se šalju upravo onu poruku kakvu ovaj narod zaista i treba da dobije. A to je - Nas apsolutno ne zanima ni što vi mislite ni da li nas volite ili ne volite. Mi smo tu i mi ćemo ovu situaciju iskorištavati do krajnjih granica, dokle god možemo'', naglašava politički analitičar Adnan Huskić za BHRT.

A ''moći će im se'' i ove godine. Prema Planu javnih nabavki za 2022., predviđeno je da Parlamentarna skupština izdvoji 25 tisuća maraka za korištenje VIP salona. Ne treba zanemariti ni podatak da je čak 378 tisuća maraka predviđeno za korištenje službenih vozila. I to je samo parlament. Što je sa ostalim institucijama?

Kopirati
Drag cursor here to close