Vlada FBiH

Više od 11,1 milijuna KM za programe obrazovanja i znanosti

Sredstva utvrđena u Programu raspoređivat će se prema kriterijima za raspodjelu sredstava po tekućim transferima utvrđenim za svaki program posebno.
Gospodarstvo / Novac | 14. 05. 2024. u 18:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva prosvjete i znanosti, donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele tekućih transfera u ukupnom iznosu od 11.135.000 KM, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2024. godinu.

Program utroška sredstava obuhvata deset tekućih transfera. Za financiranje studentskog standarda predviđeno je 1.185.000 KM, za financiranje obrazovanja 2.600.000 KM, te za implementaciju Bolonjskog procesa 300.000 KM. Za oblast znanosti od značaja za FBiH biće izdvojeno 1.800.000 KM, za razvoj institucija znanosti i poticaj NiR od značaja za FBiH 2.600.000 KM, kao i za institucije znanosti i kulture od značaja za BiH 1.000.000 KM. Po 500.000 KM bit će raspoređeno institucijama znanosti i kulture od značaja za Federaciju BiH - Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH, Akademija nauka i umjetnosti BiH i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti BiH. Za Internacionalnu akademiju nauka i umjetnosti u BiH bit će izdvojeno 150.000 KM.

Sredstva utvrđena u Programu raspoređivat će se prema kriterijima za raspodjelu sredstava po tekućim transferima utvrđenim za svaki program posebno.

S korisnicima sredstava, zavisno od karaktera programa ili projekta, federalna ministrica  prosvjete i znanosti će potpisati posebne ugovore o realizaciji dodijeljenih sredstava, kojim će se regulirati način i rokovi utroška sredstava i izvještavanje. U slučaju da Federalno ministarstvo prosvjete i znanosti, na osnovu opravdanog zahtjeva korisnika, produži rok realizacije jednog ili više projekata, s korisnikom sredstava biće sklopljen aneks na ugovor.

Korisnik sredstava obavezan je dodijeljena sredstva utrošiti namjenski i u roku propisanom ugovorom, te podnijeti izvještaj o utrošku i ostvarenim efektima ulaganja u roku od 15 dana od dana realizacije sredstava.

Nadzor nad utroškom sredstava dodijeljenih za financiranje i sufinanciranje znanstveno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata vršit će Vijeće za znansot i Federalno ministarstvo prosvjete i znanosti.

Financijski izvještaj o realizaciji znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog projekta s računovodstveno-financijskog aspekta pripremit će Federalno ministarstvo prosvjete i znanosti. Izvještaj o realizaciji programa istraživanja i postizanju utvrđenih ciljeva, odnosno ocjena znanstvenog sadržaja izvršenog istraživanja u pogledu originalnosti, aktualnosti, kvaliteta istraživanja, vrijednosti dobivenih rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog projekta pripremit će Vijeće za znanost Federalnog ministarstva prosvjete i znanosti, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.   

Kopirati
Drag cursor here to close