ILO

Virus gori od korone: Bogati bogatiji, siromašni siromašniji

Pandemijom su posebno pogođene siromašnije i zemlje na američkom kontinentu.
Gospodarstvo / Novac | 23. 09. 2020. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna organizacija za rad (ILO) upozorila je danas da je virus korona doveo do masovnog pada prihoda radnicima širom svijeta i do rasta nejednakosti između bogatijih zemalja koje su osigurale gotov novac za svoja gospodarstva i siromašnijih država koje to nisu mogle učiniti.

U svom izvještaju o posljedicama pandemije na radni svijet, agencija UN iznijela je procjenu da je globalni prihod radnika bio manji za 3,5 bilijuna dolara u prvih devet mjeseci ove godine, što je gotovo pad od 11 posto u odnosu na prošlu godinu, mada se tu ne računa podrška prihodima koje su osigurale neke administracije.

Pandemijom su posebno pogođene siromašnije i zemlje na američkom kontinentu.

ILO ističe da su paketi fiskalne pomoći koncentrirani u bogatijim zemljama, a da države u razvoju imaju "ograničen kapacitet financiranja sličnih mjera".

Prema navodima u izvještaju, zemljama u razvoju bit će potrebno gotovo bilijun dolara pomoći samo da održe jaz od prije pandemije s bogatijim zemljama.

Generalni direktor ILO Guy Ryder nazvao je pokazatelje takve razlike u fiskalnom stimulansu "veoma zabrinjavajućim" i "suprotnim od boljeg svijeta koji želimo da ponovo izgradimo" nakon okončanja pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close