Mirno spavajte

Utjeha iz Centralane banke: Očekuje se niska i stabilna inflacija

Održavanju niske inflacije, što je jedan od preduvjeta održivog ekonomskog rasta, doprinosi i postojeći aranžman monetarne politike u BiH.
Gospodarstvo / Novac | 26. 04. 2021. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekivana inflacija za tekuću, 2021. godinu iznosi 0,94 posto, dok se za 2022. godinu očekuje blagi rast inflacije na 1,31 posto, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), prikupljeni tijekom ožujskog anketiranja financijskog sektora u BiH.

Podaci ukazuju na to da se ne očekuje ubrzavanje inflacije i da će ona ostati uglavnom na niskom nivou. Održavanju niske inflacije, što je jedan od preduvjeta održivog ekonomskog rasta, doprinosi i postojeći aranžman monetarne politike u BiH.

CBBiH od prošle godine objavljuje podatke svog kontinuiranog istraživanja o inflacionim očekivanjima na polugodišnjoj osnovi, a u cilju sagledavanja generalne percepcije o cjenovnim kretanjima. CBBiH će i dalje u suradnji s bankama i osiguravajućim društvima provoditi istraživanja o inflacionim očekivanjima u zemlji te rezultate objavljivati radi transparentne komunikacije s javnošću i očuvanja kredibiliteta monetarne politike, priopćili su iz ove institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close