Manje količine hrane

Uskršnja trpeza bit će skromna zbog divljanja cijena

Blagdanska trpeza nekad je bila nezamisliva bez suhog mesa, a izgleda da ćemo se morati odreći i njega.
Gospodarstvo / Novac | 12. 04. 2022. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog divljanja cijena predstojeći blagdani će nas koštati znatno više nego proteklih godina. Zbog svakodnevnih poskupljenja za uskrsnu trpezu trebat će izdvojiti minimalno 20 posto više novca nego lani.

Istina, bit Uskrsa i nije imati pun želudac, već puno srce, ali većina građana teško se odriče tradicije - za blagdane treba iznijeti na trpezu ono najbolje što možemo priuštiti.

Zbog divljanja cijena ovogodišnji Uskrs za mnoge obitelji bit će posan. Jaja, brašno, ulje, šećer, meso, mlijeko, voće, povrće... samo su neki od proizvoda neizostavnih na uskršnjoj trpezi, a čije su cijene u proteklih godinu dana vrtoglavo porasle, prenosi Večernji list.

Cijene mesnih proizvoda najviše su u posljednjih deset godina. Za građane meso zasigurno postaje luksuz. Priznaju, posljednjih mjeseci sve rjeđe se nalazi na trpezi. Usporedbe radi, prethodne godine kilogram piletine mogli ste kupiti po cijeni nešto višoj od 4 marke. Danas je ta cijena veća od 7 maraka. Ako želite kupiti, pak, pileći file, morat ćete izdvojiti 15 maraka. Filei su prošle godine koštali 10, a godinu ranije 6 KM.

Drugi primjer drastičnog poskupljenja mesnih proizvoda je i juneće meso, koje je koštalo oko 13 po kilogramu, a danas njegova cijena iznosi približno 20 maraka. Mljeveno meso sada košta oko 15 maraka iako je kilogram donedavno koštao 10 maraka.

Izuzetak nije ni teleće meso, o kojem veliki broj građana može samo maštati jer kilogram danas košta paprenih 25 maraka, dok je šnicla dosegla i 30 KM. Zbog enormnih poskupljenja mesa na mnogim obiteljskim stolovima neće se naći janjetina, teletina pa čak ni svinjetina, čija je cijena posljednjih mjeseci bila rekordno niska, ali sada "hvata korak" s ostalim vrstama mesa čije cijene lete u nebo.

Za predstojeće blagdane građani će prasad plaćati i 10 maraka po kilogramu, što je gotovo dvostruko skuplje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Cijena ulja veća je za više od 100%. Za ulje je naime početkom prošle godine trebalo izdvojiti 2,40 KM, dok sada građani za istu količinu izdvajaju čak 5,65 KM. Kilogram šećera prošle godine koštao je 1,18 KM, a sada je 1,70 KM. Petsto grama zamrznute lignje prošle godine stajalo je od 9 do 12 KM, a ove godine za 400 grama treba izdvojiti minimalno 13,50 KM.

Veće su i cijene ostale ribe, a upravo riba tradicionalno se jede na Veliki petak, a po trenutačnim cijenama, dosta građana ove godine je neće moći priuštiti. Pakiranje od 15 jaja košta 4,85 KM, dok je godinu ranije koštalo 4,35 KM, a 2020. godine koštalo je 3,90 KM. Nije davna prošlost kada je vreća brašna od 25 kilograma bila 13-14 KM, a sad je od 33 pa do nevjerojatnih 40 KM. Za kilogram brašna u travnju prošle godine trebalo je izdvojiti 0,94 KM, a sada 1,70. U travnju 2021. godine kilogram riže kupovao sa za 3,29, dok danas košta 3,90 KM.

U istom razdoblju kruh je poskupio s 2,50 na 2,80 KM po kilogramu. Doslovno nema proizvoda koji nije poskupio.

Blagdanska trpeza nekad je bila nezamisliva bez suhog mesa, a izgleda da ćemo se morati odreći i njega. Naime, poskupljenje od 20 posto neki opravdavaju, dok drugi smanjuju količine koje kupuju. Lančanom reakcijom došlo je i do poskupljenja suhog mesa. Prošle godine u listopadu je skočila cijena za 10 posto te u ožujku za deset posto.

Minimalno povećanje cijena, kako kažu proizvođači, ublažilo je reakcije kupaca koji danas umjesto kilograma uzimaju na grame, ali ima i onih što su dosljedni pa za gušt ne žale izdvojiti novac.

"Većina ih je reagirala tako da kažu: 'Sve je poskupjelo', neki su smanjili količinu, uzimaju manje, a neki kažu: 'Preživjet ćemo, samo da ne puca' i tako sami sebe, a i mene tješe u ovoj situaciji", kaže jedan od bh. proizvođača. Zasigurno, blagdanski stol za većinu građana bit će siromašniji nego ikada ranije. Prihodi su ostali isti kao i prošle godine, a i tada su jedva sastavljali kraj s krajem.

Kopirati
Drag cursor here to close