Izmjene Zakona o PIO-u

Umirovljenici ogorčeni: Pojedinci žele osigurati više mirovine od plaća

Umirovljenici upozoravaju federalne parlamentarce na moguće dramatične posljedice ako za njih sporna inicijativa bude prihvaćena.
Gospodarstvo / Novac | 26. 08. 2021. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Federalnog saveza udruženja umirovljenika traži hitan sastanak s čelnim ljudima oba Doma Parlamenta Federacije nakon što su službeno obaviješteni o inicijativi neformalne grupe za izmjene i dopune aktualnog Zakona o PIO-u.

Upozoravaju da bi prihvaćanje sporne inicijative dovelo u povlašteni položaj samo jednu grupu umirovljenika u odnosu na 425.000 umirovljenika u Federaciji od kojih 300.000 prima mirovinu nižu od 500 KM. Bila bi to katastrofalna greška, ističu u Savezu, koja bi mogla uzrokovati i političku destabilizaciju Federacije.

Umirovljenici su ogorčeni. Najave povećanja mirovina ne znače im ništa. Prvo, preskromne su. Drugo, start je nizak. A oni na ivici preživljavanja, prenosi Federalna.ba.

Mirovine više od plaća

"Neka se naša vlada zapita kako umirovljenici s tako malo mirovine opstaju. Mi smo najsavjesniji kad treba platiti režijske troškove, pola mirovine dajemo na njih, pola ostaje. Ta polovica je kod nekog malo veća, a kod nekog minimalna", kazala je članica Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera ZDK-a Stojna Mladenov.

S nevjericom reagiraju na inicijativu neformalne grupe umirovljenika kojom se traže izmjene i dopune aktualnog Zakona o PIO-u. Ali samo za određene kategorije.

"Uzimaju ljudi sebi za pravo da traže od zakonodavne vlasti nešto na koji bi način osigurali da imaju mirovine veće od plaće, što nema nigdje zabilježeno u svijetu", naglasio je predsjednik UO Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

"Radi se o pripadnicima Oružanih snaga koji idu u mirovinu možda i s 15-20 godina staža. Njima je tim zakonom dano da uzmu pet najboljih godina, od tih pet najboljih godina uzima se osnovica 75%. Traže na tu osnovicu 48% povećanje što u krajnjem ishodu znači da bi 11,5% imali veću mirovinu nego što sada imaju plaću", istaknuo je predsjednik UO Saveza udruženja penzionera ZDK-a Mustafa Trakić.

Ne vjeruju u obećanja 

U ime 425.000 umirovljenika u Federaciji upozoravaju federalne parlamentarce na moguće dramatične posljedice ako za njih sporna inicijativa bude prihvaćena.

"To pravo koje su neke njihove kolege imale, imale su do stupanja na snagu Zakona 2018. godine i taj zakon je stavljen ad acta. On je devastirao mirovinski sustav. Ako bismo se ponovo vraćali na to, onda bi u pitanje bio doveden mirovinski sustav i isplata svih mirovina", upozorava Mehić.

Federalni premijer Fadil Novalić poručio je umirovljenicima da će mirovine rasti. Na društvenim mrežama napisao je: "To je obećanje. Rezultati potvrđuju da ja svoja obećanja ispunjavam".

Umirovljenici žele vjerovati da pri tome misli na izvanredno povećanje mirovina jer u aktualnom trenutku ekonomski parametri ne ostavljaju prostora za zakonom predviđeno redovno usklađivanje mirovina.

Kopirati
Drag cursor here to close