Pripreme u tijeku

Umirovljenici, još malo i stiže jednokratna novčana pomoć

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je da pripremi prijedlog podzakonskog akta kojim će biti definirana visina nužnih sredstava za isplatu jednokratne novčane podrške i modaliteti isplate po kategorijama umirovljenika
Gospodarstvo / Novac | 01. 07. 2021. u 15:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvojivši danas informaciju Federalnog ministarstva financija o jednokratnoj novčanoj podršci umirovljenika, Vlada FBiH je zadužila Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje da, na osnovu ukupnog broja umirovljenika, sačini financijsku analizu neophodnih sredstva za njenu isplatu.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je da pripremi prijedlog podzakonskog akta kojim će biti definirana visina nužnih sredstava za isplatu jednokratne novčane podrške i modaliteti isplate po kategorijama umirovljenika, izuzeci od isplate, vremenski okvir isplate jednokratne novčane podrške umirovljenika, kao i sva druga relevantna pitanja.

Zadužen je Federalni zavod PIO da Federalnom ministarstvu financija podnese Zahtjev za unutarnju preraspodjelu sredstava u skladu sa Zakonom o izvršavanju Proračuna FBiH za 2021. godinu. Ovo ministarstvo će, nakon što dobije ovaj zahtjev, donijeti rješenje o unutarnjoj preraspodjeli sredstava.

Informacija za današnju sjednicu Vlade sačinjena je nakon što je  24. srpnja ove godine održan sastanak predstavnika Vlade FBiH i Saveza udruženja umirovljenika u FBiH, a s ciljem poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja umirovljenika u okolnostima pandemije COVID-19.

Budući da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za usklađivanje mirovina, Vlada FBiH je, u želji da pomogne najosjetljivijoj kategoriji stanovništva, a uvažavajući realne financijske budžetske mogućnosti, ponudila podršku za prevladavanja otežanog materijalnog statusa umirovljenika u vidu jednokratne financijske podrške umirovljenika koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, a mirovine ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO, za sve kategorije osim za one koji ostvaruju najviše mirovine, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close