Porodiljne naknade

HNŽ: Tko će platiti tužbe za porodiljne naknade teške tri milijuna?

Hoće li neisplaćene tužbe nakon ove sudske presude sada pasti na teret Županije, jučer novinari nisu uspjeli saznati ni u ZZO-u, kao ni u Vladi HNŽ
Gospodarstvo / Novac | 30. 05. 2018. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) neće više isplaćivati porodiljne naknade.

Odlučeno je to presudom Vrhovnog suda Federacije BiH, koji je uvažio reviziju ZZO-a HNŽ koju su podnijeli zbog pogrešne primjene materijalnog prava.

Naime, zbog donedavnog nepostojanja propisa iz oblasti dječje zaštite u HNŽ, u ZZO-u su bili zatrpani tužbama pravnih osoba za refundiranje naknada za rad koje su isplaćivali svojim zaposlenicima iz vlastitih sredstava za vrijeme porodiljine odsutnosti.

Usprkos činjenici, naveli su jučer iz ZZO-a, da se porodiljna odsutnost ne može tretirati kao ''bolovanje'', tužbe su rješavane u korist tužitelja, pa je u protekle dvije godine iz kase ZZO-a isplaćeno više od dva milijuna KM.

''Po pokrenutim tužbama za refundiranje porodiljnih naknada koje su još u proceduri u naredne dvije godine Zavod je trebao izdvojiti još više od tri milijuna KM'', naveli su iz ZZO-a.

Hoće li neisplaćene tužbe nakon ove sudske presude sada pasti na teret Županije, jučer novinari nisu uspjeli saznati ni u ZZO-u, kao ni u Vladi HNŽ iz koje je za Avaz.ba rečeno da će više informacija o tome moći dobiti danas.

S druge strane, Marin Bago iz Udruge ''Futura'' utvrdio je da su tužbe za porodiljne naknade masovno podnosili iz javnih poduzeća i uprava.

Bago je podsjetio na činjenicu da Zakon o zaštiti obitelji s djecom koji je 1.  listopada prošle godine stupio na snagu gore tretira stanje nego što je to bilo na terenu prije njegovog donošenja. Naime, tvrdi Bago, taj zakon diskriminira žene koje rade u privatnim poduzećima.
 

Kopirati
Drag cursor here to close