Blago nama

Stranci nas tješe zbog trošarina

''Kada postoje autoputovi dolazi do vrlo značajnog ekonomskog razvoja. Infrastruktura, uz podršku koju BiH dobiva od svojih europskih partnera, zaista će biti u korist svih građana'', smatra Cormack.
Gospodarstvo / Novac | 15. 12. 2017. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ocijenila je pozitivnim usvajanje Zakona trošarinama na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazavši da je to Zakon koji će "osloboditi" značajnu podršku za infrastrukturni napredak BiH, odnosno da će osloboditi sredstva iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ostalih institucija.

Američka veleposlanica je u intervjuu za novinske agencije Fenu i Srnu danas u Sarajevu istaknula da će BiH imati koristi od toga da bude jače povezana s Europom, jer trenutno, kako je rekla, u našoj zemlji postoje samo ograničeni kilometri autoputova.


''Kada postoje autoputovi dolazi do vrlo značajnog ekonomskog razvoja. Infrastruktura, uz podršku koju BiH dobiva od svojih europskih partnera, zaista će biti u korist svih građana'', smatra Cormack.    

Zaključila je kako je usvajanje Zakona o trošarinama korak koji jeste težak, ali da je "pozitivan korak naprijed" te izrazila nadu da će biti poduzeti i ostali koraci potrebni da bi se oslobodili fondovi te da bi došlo do većeg napretka za građane BiH. 

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas da je usvajanje seta zakona o trošarinama važna odluka zbog financiranja investicija u infrastrukturu, prije svega autoputove i ceste.

Dodao je da je usvajanje ovog zakona važno i zbog kreiranja pozitivnog ekonomskog okruženja.

Wigemark smatra kako je usvajanje ovog seta zakona, put za više privatnih, javnih i izravnih stranih ulaganja.

''Neka obraćanja tijekom rasprave bila su niska. Kada vam nestane argumenata, posežete za takvim komentarima. Mi to ne radimo u EU'', poručio je Wigemark.

Govoreći o učincima seta zakona o trošarinama i putarinama, Wigemark je kazao da - postoji nekoliko investicija EBRD-a, Europske investicijske banke, koje će doći odmah.

''Tu su i grantovi Europske komisije, ali i novac poreskih obveznika EU koji će doći u BiH. To je novac poreskih obveznika za koji smo mi odgovorni, dakle ne radi se o grantovima'', zaključio je Wigemark.

Johannes Hahn, europski tajnik za susjedsku politiku i proširenje, pozdravio je usvajanje seta zakona o povećanju trošarina pohvalivši hrabrost zastupnika koji su digli ruku za trošarine, kazavši da će to zemlju povesti ka prosperitetu.

"Dobre vijesti iz Bosne. Pozdravljam usvajanje zakona kao ključnog koraka za osiguranje razvoja infrastrukture i međunarodne pomoći. Pozdravljam one koji su glasovali 'za'. Oni su pokazali hrabrost i posvećenost da pokrenu svoju zemlje na putu k Europskoj uniji u interesu svojih građana", napisao je Hahn na Twitteru.

Kopirati
Drag cursor here to close