Najteže je pred nama

Stigla je kriza!

Odobreni aktualni kredit MMF-a neće biti dovoljan čak ni da se zatvori proračunska praznina u ovoj godini.
Gospodarstvo / Novac | 02. 07. 2020. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ulazimo u najteži dio ekonomskih posljedica korona krize, jer je evidentno daljnje usporavanje ekonomskog rasta'', rekao je za Dnevni avaz ekonomista Kadrija Hodžić

Kaže kako je smanjenje javnih prihoda od neizravnih poreza za 41,1 posto dramatičan podatak.

''Ostajanje mnogih obitelji bez prihoda po prirodi stvari smanjuje potrošnju te stoga i prihoda na potrošnju i produbljivanje proračunskih deficita. Zaustavljena je čak i uzlazna linija povećanja potrošnje prehrambenih proizvoda uslijed straha od nestašica, jer je najveći dio građana stvorio dovoljne zalihe'', pojasnio je Hodžić.

Da Federacija ulazi u najteže razdoblje ekonomske krize, pokazalo je i priopćenje Vlade FBiH u kojem navode da su u svibnju ove godine prihodi od neizravnih poreza ostvareni u iznosu od 139,2 milijuna maraka.

To je, piše Dnevni avaz, u usporedbi s naplatom u istom mjesecu prošle godine manje za 41,1 posto, odnosno za 97,3 milijuna KM.

Negativi trend iz svibnja dodatno je utjecao na slabljenje ukupnih prihoda od početka godine. Prikupljena su 1.032,4 milijuna KM, što je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine manje za deset posto ili za 114,7 milijuna KM.

Hodžić kaže kako drugi val pandemije uzrokuje odsustva s posla zaposlenih, čak i aktivnih gospodarskih subjekata, a na to se nadovezuje poremećaj trgovačkih lanaca koji donosi smanjenje uvoza mnogih proizvoda.

''Nije sporno da će novac Međunarodnog monetarnog fonda (MAIF) biti potrošen za krpljenje ovih proračunskih deficita, već što će još trebati dodatnog novca. S obzirom na to da je već sada sasvim izvjesno da će pandemija trajati i u drugoj polovini ove godine te da izostaju ozbiljnije mjere poticaja realnog sektora, zaduživanje će biti nastavljeno u ovoj i sljedećoj godini'', smatra Hodžić.

Prema njegovim riječima, odobreni aktualni kredit MMF-a neće biti dovoljan čak ni da se zatvori proračunska praznina u ovoj godini.

''Namjena aktualnih zaduženja od MMF-a za isplatu socijalnih izdvajanja, naročito isplatu mirovina i jačanje zdravstvenog sustava, poremećena je političkom trakavicom oko raspodjele aktualnog kredita. Logika političkih podjela nametnula je nacionalne i stranačke kriterije raspodjele ovih sredstava, a neophodna je fiskalna podrška obiteljima i firmama koje su pogođene pandemijom koja bi trebala biti ciljana, privremena i transparentna'', rekao je za Avaz Hodžić.

Kopirati
Drag cursor here to close