Lova

Srpska će tužiti Federaciju

Premijer RS-a kaže kako je činjenica da su od 2017. godine svi koeficijenti raspodjele bili na štetu Republike Srpske.
Gospodarstvo / Novac | 26. 04. 2019. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravni stručnjaci Vlade Republike Srpske rade na pripremi tužbe protiv Federacije BiH zbog činjenice da ne postoji spremnost da se riješi pitanje raspodjele prihoda od neizravnih poreza uslijed kojeg je proračun Srpske samo u 2018. godini oštećen za 33.000.000 KM, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.

Višković je, prenosi Srna, istaknuo kako je od federalnog premijera FBiH Fadila Novalića dobio uvjeravanje da će se o pitanju koeficijenata raspodjele prihoda od neizravnih poreza razgovarati čim bude formirana nova Vlada FBiH.

Nema razumijevanja

''Naši pravni stručnjaci pripremaju tužbu, ali neće biti aktivirana neko vrijeme, ali ako se ne formira Vlada u svibnju sigurno će ići tužba, što je sasvim legalno i legitimno'', rekao Višković za BHRT, ističući da su koeficijenti posljednji put usuglašeni 25. svibnja 2017. godine.

Rekao je kako je činjenica da su od 2017. godine svi koeficijenti raspodjele bili na štetu Republike Srpske.

''Ne mogu u nedogled dozvoliti da se te stvari događaju. Činjenica je da su bili na štetu Republike Srpske i da nema razumijevanja, odnosno nije ga bilo u nekom prethodnom razdoblju da se to pitanje dijalogom riješi'', rekao je Višković.

Osvrćući se na 100 dana rada Vlade Republike Srpske, Višković je istaknuo kako je načinjen određen napredak koji se ogleda kroz predložena zakonska rješenja u svih sedam oblasti koje je naveo kao prioritete u ekspozeu.

Poticaj poslodavcima

Naveo je kako su ciljevi povećanje produktivnosti i konkurentnosti gospodarstva i povećanje plaća u realnom sektoru, rješavanje pitanja zdravstvenog sektora i javne uprave, da se obrazovni sustav prilagodi potrebama gospodarstva, poboljšanje demografske pozicije Srpske, odnosno, zaustaviti odlazak mladih, uvođenje suvremenih tehnologija i digitalizacija i evropske integracije.

Istaknuvši da određene mjere traže vrijeme da bi efekti bili vidljivi, Višković je najavio set zakona u maju među kojim je rješenje da poslodavcima u realnom sektoru koji podignu plaće radnicima na kraju godine bude vraćeno 70 posto sredstva uplaćeno na ime poreza i doprinosa.

''To znači da stimuliramo poslodavce da svojim zaposlenim povećaju plaće i time smanje mogućnost i želju za odlaskom radnika, a istovremeno se prosječna plaća podiže'', rekao je Višković, ističući da je krajnji cilj da se rastereti realni sektor.

Govoreći o javnom dugu, Višković je naglasio da Republika Srpska nema značajan problem s tim, ističući da je ukupan dug Srpske 51 posto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug na razini 39 posto.

''U proračunu za ovu godinu se kreditno zadužujemo oko 380.000.000 KM, a vraćamo 485.000.000 KM, odnosno vraćamo 105.000.000 KM više nego što se zadužujemo'', rekao je Višković.

Planovi

Premijer Srpske je izrazio spremnost da surađuje s Vladom FBiH, posebno ističući energetski sektor u kojem Srpska ima znatne, ali neiskorištene hidropotencijale.

''Već u sljedećih mjesec dana krećemo po sustavu 'ključ u ruke' u financiranje izgrade hidrocentrale Dabar u Hercegovini kapaciteta 160 megavata. Elektroprivrede Srpske i Srbije zajedno trebaju graditi tri centrale na gornjem toku rijeke Drine Buk Bijela, Foča i Paunci kapaciteta 200 megavata, što je investicija vrijedna oko 450 milijuna eura'', rekao je Višković.

Kada je riječ o srednjem toku rijeke Drine, Višković je istaknuo kako je planirano da se grade tri hidrocentrale instalirane snage 400 megavata, vjetroelektrane na području Hercegovine, solarne elektrane, za što je neophodna i podrška Vijeća ministara.

''U sljedećih deset godina Elektroprivreda Republike Srpske gradit će objekte oko 1.000 megavata instalirane snage i značajno je to što će svi biti iz obnovljivih izvora energije'', rekao je Višković.

Moguć dogovor za pola sata

Predsjednik Vlade Republike Srpske istaknuo da je dobro što je usuglašena trasa auto-puta Beograd-Sarajevo, izrazivši nadu da će tijekom predstojeće posjete Predsjedništva bih Turskoj definitivno biti dogovoreni detalji financiranja tog projekta.

Istaknuo je kako je u bih u ovom trenutku u oko 80 ili 90 posto pitanja moguć dogovor za pola sata.

''Postoji ovih 10 posto oko kojih dogovor nije moguć. Imamo sada situaciju da taj postotak ne dozvoljava da bude riješeno 90 posto otvorenih pitanja. Treba ovih 10 posto staviti u stranu i rješavati za šest mjeseci ili godinu, a ostala oko kojih je dogovor moguć rješavati odmah'', naglasio je Višković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close