Rezerve

Srbija čuva 35 tona zlata

Zlato predstavlja 14 posto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećane u odnosu na 2018. godinu.
Gospodarstvo / Novac | 24. 11. 2020. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija danas raspolaže sa 13,1 milijardom eura deviznih rezervi, od čega ima u zlatu 35,4 tone, a do novembra je imala priliv neto direktnih stranih investicija od 1,99 milijardi eura, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Rekla je kako se nada da će Srbija bez reinvestirane dobiti uspjeti do kraja godine ostvariti projekciju od 2,3 milijarde eura neto direktnih stranih investicija.

Napomenula je kako zlato predstavlja 14 posto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećane u odnosu na 2018. godinu.

"Poslije kupovine u 2019. godini, mi smo i u ovoj kriznoj godini u dogovoru s predsjednikom i vladom nastavili da se odgovorno ponašamo i uvećavamo devizne rezerve, najstabilnijim dijelom, to jest zlatom", navela je Tabaković, prenijela je Srna.

Naglasila je kako NBS vodi odgovornu politiku i da je zbog toga već godinama niska i stabilna inflacija i stabilan devizni kurs, prenijeli su beogradski mediji.

Tabaković je podsjetila da je Srbija na međunarodnom financijskom tržištu emitirala desetogodišnju euro-obveznicu u iznosu od 1,2 milijardi dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 posto i istakla da je Srbija postigla najpovoljniju cijenu financiranja od 1,066 posto, što su do sada najniže kamatne stope.

 

Kopirati
Drag cursor here to close