Upozorenje

Proizvodnja i kvaliteta zlata će se smanjivati

Očekuje se da će se kvaliteta i količine zlata smanjivati
Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2020. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska proizvodnja zlata mogla bi se zbog iscrpljivanja rezervi do 2030. godine smanjiti za 15 do 20 posto u odnosu na današnju razinu, ocijenjeno je u srijedu na međunarodnom burzovnom forumu koji je organizirala Moskovska burza.

Glavni tržišni strateg Svjetskog vijeća za zlato (WGC) John Reed je ustvrdio da će svijet u bliskoj budućnosti ostaviti za sobom vrhunac u proizvodnji zlata.

Očekuje se da će se kvaliteta i količine zlata smanjivati

"Ne govorimo, naravno, o gigantskom padu količina, ali mnogi predviđaju pad od pet ili čak deset posto godišnje. Stoga ne možemo računati na povratak na visoke proizvodne razine iz 2018. godine", rekao je on.

Pozivajući se na podatke analitičke tvrtke Metal Focus, izvršni direktor najveće ruske kompanije za rudarenje zlata Polyus Pavel Gračev, upozorio je da će se svjetske zalihe zlata u smislu kvalitete i količine dugoročno smanjivati te da će to utjecati na proizvodnju zlata koja već stagnira.

"U usporedbi s prošlom godinom, proizvodnja je smanjena za pet do deset posto, a ne vidimo značajnije projekte koji bi mogli prekinuti taj trend. Usporedimo li svjetske rezerve zlata u 2020. i 2010. godini, one su se smanjile za deset posto", rekao je Gračev.

Tijekom 2019. godine u svijetu su iskopane 3533 tone zlata

Prosječni udio zlata u rudi širom svijeta po njegovim će riječima do 2030. godine pasti između 15 i 20 posto, pa bi do 2030. godine tona rude u prosjeku mogla sadržavati jedan gram zlata.

"Rezerve se smanjuju, njihova se kvaliteta također smanjuje, a troškovi proizvodnje će rasti", primijetio je Gračev.

Prema podacima sa skupa, tijekom 2019. godine u svijetu su iskopane 3533 tone zlata, što je 0.8 posto manje u odnosu na 2018, piše Hina.

Do 2019. globalna proizvodnja zlata samo je rasla.

Kopirati
Drag cursor here to close