Rekord je rekord

Rekordna godina kada su u pitanju uplate poreznih obveznika

Prošla godina za ovu instituciju bila je rekordna kada su u pitanju uplate poreznih obveznika, koje iznose više od 5 milijardi i 600 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 11. 01. 2022. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme teških ekonomskih, političko-socijalnih i zdravstvenih prilika u našoj zemlji, Porezna uprava Federacije može se pohvaliti da posluje izuzetno dobro. Prošla godina za ovu instituciju bila je rekordna kada su u pitanju uplate poreznih obveznika, koje iznose više od 5 milijardi i 600 milijuna KM.

S obzirom na to da kapacitet poreznog sustava određuje kapacitet države, redovnim uplatama poreza porezni obveznici su širili, povećavali i jačali državni kapacitet i tako doprinosili osiguravanju uvjeta za bolji život svih građana, prenosi federalna tv.

“To je do sada najveći iznos uplaćenih javnih prihod iz nadležnosti Porezne uprave otkad postoji. Ako kompariramo uplate javnih prihoda u ovoj i prethodnih godina, možemo zaključiti da je i naplata javnih prihoda u 2021. godini veća u odnosu na prethodnu za nešto više od 485 milijuna ili u postotcima 9,44”, navodi Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH.

Punjenje državne kase osigurano je i povećanjem broja fiskalnih uređaja, broja prekršajnih naloga, kao i duga po nalozima za plaćanje. Iz Federalne porezne uprave poručuju da će nastaviti aktivnosti na smanjenju sive ekonomije i povećanju poreske discipline.

“Pozivamo porezne obveznike da pravovremene i blagovremeno izvršavaju svoje porezne obveze jer je to najsigurniji način njihovog poslovanja i puno je bolje da novac koji bi eventualno izdvajali za plaćanje novčanih kazni ili kamata usmjeravaju za svoj razvoj, za svoje investicije i za isplatu plaća radnicima”, ističe Isović.

Isović ističe posebnu zahvalnost građanima koji su u 2021. godini dostavili više od 1.000 prijava i svojim informacijama pomogli u otkrivanju raznih oblika nepravilnosti. Stoga, PUFBiH poziva građane da prijave nepoštovanje poreskih zakona, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neizdavanje fiskalnih računa i druge koruptivne radnje.

Kopirati
Drag cursor here to close