Eurozona

Rasla inflacija u travnju

Gospodarstvo / Novac | 02. 05. 2023. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija u eurozoni marginalno je porasla u travnju na godišnjoj razini te iznosi sedam posto, piše Hina. Usporedbe radi, u ožujku je godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u 20-članoj eurozoni iznosila 6,9 posto.

Na mjesečnoj razini, cijene su u travnju u eurozoni porasle za 0,7 posto, pokazuju tablice EUROSTAT-a.

Od glavnih sastavnica HICP-a, najviše su na godišnjoj razini poskupjeli hrana, alkoholna pića te duhan i duhanski proizvodi, za 13,6 posto.

Sijede industrijske robe, bez energije, čija je cijena porasla 6,2 posto. Poskupjele su i usluge, za 5,2 posto u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju prve procjene.

Energija je također poskupjela, i to za 2,5 posto u usporedbi s travnjem prošle godine. U ožujku je bila jeftinija za 0,9 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju tablice.

Kada se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije iznosila je 7,3 posto. U ožujku je iznosila 7,5 posto. U travnju su dvoznamenkastu godišnju stopu inflacije bilježile samo baltičke zemlje i Slovačka. Najvišu je imala Latvija, od 15 posto, a slijedi Slovačka sa 14 posto. Blizu su i Litva i Estonija, s godišnjim stopama inflacije od 13,3 odnosno 13,2 posto.

Najskromnije su na godišnjoj razini porasle potrošačke cijene u Luksemburgu i Belgiji, za 2,7 odnosno 3,3 posto, prema prvim procjenama europskog statističkog ureda.

Kopirati
Drag cursor here to close