Ekonomska 'igranka'

Putin podupro rubalj najavom naplate plina u ruskoj valuti

"Promijenit će se samo valuta plaćanja, u ruske rublje", dodao je Putin.
Gospodarstvo / Novac | 23. 03. 2022. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rubalj je snažno ojačao u srijedu na međunarodnim tržištima valuta nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će plin "neprijateljskim zemljama" ubuduće naplaćivati u ruskoj valuti.

"Rusija će, naravno, i dalje isporučivati prirodni plin u dogovorenom obujmu i po dogovorenim cijenama... utanačenima sklopljenim ugovorima", rekao je ruski predsjednik na sastanku užeg kabineta vlade koji su prenosile tv postaje.

"Promijenit će se samo valuta plaćanja, u ruske rublje", dodao je Putin.

Rusija je sastavila popis "neprijateljskih" zemalja, podudaran sa zemljama koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu. Moskva je odredila, između ostalog, da kompanije i građani tih zemalja moraju za poslove u Rusiji dobiti dozvolu vladine komisije.

Popis "neprijateljskih" zemalja uključuje SAD, članice EU-a, Britaniju, Japan, Kanadu, Norvešku, Singapur, Južnu Koreju, Švicarsku i Ukrajinu, javlja Hina.

Ruski predsjednik dao je danas vladi i središnjoj banci rok od tjedan dana da obave potrebne pripreme, rekavši i da će proizvođaču plina Gazpromu naložiti da u ugovore unese odgovarajuće izmjene.

"Treba utvrditi razumljiv i transparentan postupak plaćanja za sve strane kupce, uključujući i kupovinu rubalja na domaćem (ruskom) tržištu valuta", dodao je Putin.

Naplata plina u rubljima mogla bi poduprijeti tečaj ruske valute budući da je niz europskih zemalja i dalje prisiljen nabavljati ga u Rusiji, ističe Reuters.

Nakon najave ruskog predsjednika rubalj je prema dolaru ojačao 3,4 posto i zelenom novčanicom trgovalo se po 100,02 rublja. Nakratko je dosegnuo i najvišu razinu prema dolaru od početka ožujka, od 94,9875 rubalja za dolar.

Ruska valuta ojačala je i prema euru, i to 3,5 posto, na 110,5 rubalja za euro.

Prije ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Rusiji dolarom se trgovalo po oko 80 rubalja, a eurom po oko 85 rubalja. Nakon početka invazije ruska valuta nakratko je 9. ožujka na tržištu u Moskvi prvi puta potonula na 120 rubalja za dolar, te na 130 rubalja za euro.

Kopirati
Drag cursor here to close