Što plaćamo?

Put putujem: Bh. statističari potrošili skoro 100.000 KM na putovanja

Očekivano, uvjerljivo najviše putovao je Velimir Jukić, direktor Agencije, koji je prošle godine posjetio Francusku, Tursku, Belgiju, Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku, Slovačku i SAD.
Gospodarstvo / Novac | 13. 05. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine prošle godine na putovanja izvan BiH potrošila je 96.523 KM, a od ukupno 110 zaposlenih, van zemlje putovalo je njih čak 85, pišu Nezavisne.

Omiljena destinacija zaposlenih ove agencije bila je Luksemburg, u koji je putovalo 48 službenika, i ona je svojim službenicima uglavnom isplaćivala dnevnice za putovanja dok su troškove smještaja pokrivali putem projekata, uglavnom kroz IPA.

Samo direktor potrošio 13.563 KM

Očekivano, uvjerljivo najviše putovao je Velimir Jukić, direktor Agencije, koji je prošle godine posjetio Francusku, Tursku, Belgiju, Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku, Slovačku i SAD. U pojedine zemlje, kao što su Francuska, Slovačka, Slovenija i Turska, putovao je više od jednog puta. Njegova putovanja, porezne obveznike koštala su 13.563 KM, a najskuplje je bilo putovanje u SAD, na 50. sastanak Statističke komisije UN-a, koje je koštalo 5.210 KM. Zanimljivo je da u Jukićevim putovanjima nisu navedene sve destinacije s obzirom na to da je njegov vozač sedam puta putovao samo u Hrvatsku, a kao svrhu putovanja naveo je "prijevoz direktora na sastanak", "prijevoz direktora u zračnu luku" i "prijevoz direktora iz zračne luke". Dnevnice i troškovi vozača iznosili su 3.241 KM.

Pitanje o troškovima putovanja u Agenciji za statistiku BiH zatražila je Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu BiH. Ona kaže da je od svih institucija na razini BiH zatraženo da dostave podatke o troškovima putovanja.

"Kada je Agencija za statistiku u pitanju, oni su naveli da sudjeluju u određenom broju projekata koje financira EU, ali da na različite načine financiraju putovanja. Negdje financiraju samo smještaj, negdje samo dnevnice, negdje dio dnevnice. Interesantno je da je u tim projektima sudjelovao veliki broj zaposlenika Agencije, a osim projekata EU, vidimo da je tu bilo i drugih putovanja", rekla je Marinković Lepić za "Nezavisne" pitajući se zašto je netko iz Agencije morao ići na neki medija festival.

Video susreti

Inače, iz Agencije za statistiku BiH nema komentara na temu putovanja u prošloj godini, jer se nitko nije javljao na telefon. Na jedan od mobilnih telefona javila se jedna od službenica koja je, kada je čula o čemu se radi, rekla da nije na poslu.

Kada su u pitanju odnosi s javnošću, službenici Agencije koji se bave ovim poslom prošle godine posjetili su Luksemburg, Kinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Belgiju, Sloveniju, Albaniju, Dansku i Sjevernu Makedoniju. Osim učestvovanja u radnim grupama, službenici Agencije dobrim dijelom kao svrhu putovanja naveli su "studijska posjeta".

"Možemo reći da se u BiH na račun javnog novca provodi jedna specifična vrsta turizma pomoću sredstava za službena putovanja", rekla je Marinković Lepić ističući da će, kada dobije odgovore, više od 50 posto institucija BiH napraviti analizu putovanja.

Također, naglašava da će analiza pokazati gdje su moguće uštede i da je i epidemija virusa korona pokazala da se mnogi sastanci mogu održati online.

"Smatram da i te kako ima prostora za uštede kada su službena putovanja u pitanju, a upitan je i njihov efekt. Mora se naći model kako da se ocijeni efekt putovanja", rekla je Marinković Lepić.

Omiljene destinacije

  • Francuska
  • Turska
  • Belgija
  • Slovenija
  • Srbija
  • Hrvatska
  • Slovačka
  • SAD
  • Luksemburg
  • Kina
  • Crna Gora
  • Albanija
  • Danska
  • Sjeverna Makedonija
Kopirati
Drag cursor here to close