(Ne)briga za narod

Proračun BiH na čekanju, ali ne i plaće parlamentaraca

Dok su mnogi ministri i parlamentarci na ljetovanju, na čekanju su sva kapitalna ulaganja u državi.
Gospodarstvo / Novac | 23. 08. 2021. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proračun državnih institucija nemamo, a kolovoz na izmaku. No, plaće onih koji blokiraju nisu upitne. Tu je privremeno financiranje. I dok su mnogi ministri i parlamentarci na ljetovanju, na čekanju su sva kapitalna ulaganja u državi.

Zbog neusvajanja proračuna u Bosni i Hercegovini trpe mnogi. Vojska, policija, putna infrastruktura, a u konačnici i svi bh. građani.

Dok se država suočava s četvrtim valom pandemije, 21 milijun maraka namijenjen za saniranje postojećih posljedica stoji na računu, prenosi Federalana ba.

''Vijeće ministara BiH treba donijeti plan o utrošku tih sredstava: tko su korisnici, na koji način će biti korištena ta sredstva. Zapravo su na gubitku i građani BiH, posebno privatni sektor, koji čeka te odluke i pomoć države za suzbijanje negativnih posljedica pandemije'', ističe ekonomistica Hatidža Jahić.

Osim novog vala pandemije, našoj zemlji prijeti i veći priliv migranata. Zato je potrebno pojačati graničnu kontrolu. Proračunom je predviđeno zapošljavanje 100 graničnih policajaca i 133 carinika. Kao i opremanje graničnih prelaza Svilaj i Bijača. No, sve ovo nije moguće jer sredstva nisu operativna.

''Ono što je interesantno za privremeno financiranje što su na odlukama, što nemamo budžet koji kasni i donosi nam zapravo otkazivanje isplata i značajnih kapitalnih ulaganja u državi'', objašnjava Jahić.

Činjenica je da proračuni i kada budu usvojeni, usvajaju se retroaktivno. Osim toga, od 2019. do danas Državni parlament donio je tek dva zakona, naglašavaju u Transparency Internationalu BiH.

''Sljedeće godine nas čekaju novi izbori, imat ćete situaciju da je cijeli mandat propušten i da nije bilo apsolutno nikakvih relevantnih rezultanata'', navodi Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala.

Porazno je da su kašnjenja s usvajanjem proračuna postala stvarnost. Iako bi Državni parlament trebao vršiti nadzor nad radom izvršne vlasti.

''Nažalost, kada vidimo na što se sveo Parlament, to je samo jedna figura koja je tu da potvrdi odluke koje već donese nekoliko ljudi, odnosno, šefova političkih stranaka i zapravo je podređen izvršnoj vlasti, iako bi moralo da bude obrnuto'', dodaje Korajlić.

Da sumiramo, milijardu i 87 milijuna maraka stoji na računu. Privremeno financiranje održava u životu funkcioniranje državnih institucija i samo toliko. Istovremeno, razvoj bh. društva stagnira. Svake godine sve više.

Kopirati
Drag cursor here to close