Popis poslova

Poznato tko u BiH zarađuje najviše, a tko najmanje

Većina radnika u BiH nezadovoljna je svojom plaćom, a trećina smatra da bi rast od 11 do 20 posto bio zadovoljavajući.
Gospodarstvo / Novac | 30. 10. 2023. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radom do boljeg života – odnosno radom do preživljavanja, kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Ako uzmemo u obzir da je sindikalna potrošačka košarica izašla na 3.322 KM postavlja se pitanje tko je može priuštiti.

Bez političara

Biznis.info donosi popis najviše i najmanje plaćenih poslova u državi, a kako je naglašeno, političari su izuzeti iz istraživanja.

Najveću plaću od 4.244 KM primaju menadžeri, slijede IT arhitekti s plaćom od 3.559 KM, te IT direktori s plaćom od 3.549 KM, generalni direktori su plaćeni 3.447 maraka.

S druge strane, najmanje zarađuju krojači, čija plaća u prosjeku iznosi 700 KM, slijede čistači s prosječnom mjesečnom zaradom od 709 KM i portiri s plaćom od 724 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u prvom polugodištu 2023. godine iznosila je 1.244 KM.

Većina radnika u BiH nezadovoljna je svojom plaćom, a trećina smatra da bi rast od 11 do 20 posto bio zadovoljavajući.

Vremena se mijenjaju?

Na tržištu rada, kažu ekonomisti, dolazi do nove situacije da pri traženju posla radnici sve više postavljaju svoje uvjete, pa poslodavci moraju reagirati u skladu sa tržišnim pritiscima.

"Predviđanja su da će u skorijoj budućnosti, mjesecima pa čak godinama sve više dolaziti do tržišnih pritisaka tako da će poslodavci imati nekoliko alternativa ili značajno unaprijediti radnički standard ili krenuti ka kapitalnim intenzivnim ulaganjima, dakle strojevu, roboti itd. ili u konačnici uvoziti radnu snagu iz nekih drugih zemalja, prije svega istoka", rekao je ekonomist Admir Čavalić.

Analize su pokazale da je fleksibilno radno vrijeme nešto što najviše muči radnike u BiH.

"Mi imamo dosta država koje već razmišljaju i o slobodnom četvrtku, a mi se još nismo prilagodili da imamo slobodne vikende, a što bi trebalo biti pod broj jedan da svi radnici imaju slobodan vikend", izjavio je Dominik Raškaj, glasnogovornik portala za zapošljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close