Troškovi života

Dvije plaće da napunite košaricu

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji.
Gospodarstvo / Novac | 09. 03. 2021. u 09:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za veljaču ove godine iznosi 1.988,56 KM i za 55,67 KM je jeftinija od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, za prosinac prošle godine iznosila je 993 KM i za 27 KM je viša nego u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom platom je 49,93 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačka košarica obuhvaća: prehranu (41,65 posto udio u sindikalnoj potrošačkoj košarici), stanovanje i komunalne usluge(9,15 posto), obrazovanje i kulturu (5,54 posto), odjeću i obuću (15,1 posto), prijevoz (6,93 posto) te održavanje domaćinstva (6,03 posto). 

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close