Džepovi

Poskupljenje: Gorivo skače preko 2KM

Evidentirano je 25 novih obavijesti o promjeni cijena i marži i odnose se na povećanje cijena navedenih derivata za 5 pfeninga po litru.
Gospodarstvo / Novac | 11. 02. 2021. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Federacije na benzinskim crpkama mogu očekivati cijene iznad dvije marke po litru što dizela što benzina, potvrdili su za Dnevni avaz iz Ministarstva trgovine FBiH.

Dodali su da je, prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske crpke dostavile Ministarstvu, kako na dan 9. veljače premium bezolovni benzin 95 iznosi od 1,76 do 2,06 KM, a dizel od 1,66 do 2,06 KM.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH za bezolovni benzin 95 iznosi 1,96 KM za litar i za dizel 1,94 KM.

Evidentirano je 25 novih obavijesti o promjeni cijena i marži i odnose se na povećanje cijena navedenih derivata za 5 pfeninga po litru.

Prema njihovim riječima, važno je naglasiti da je sirova nafta tipa Brent na burzi dostigla 60,56 dolara za barel, odnosno Brent je porastao za 8,38 posto u odnosu na 1. veljače ove godine.

''Rast cijena sirove nafte na svjetskim burzama uzrokovan je porastom ograničenja ponude od Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, koji su na posljednjem sastanku održanom 3. veljače 2021. godine produžili važeći sporazum o smanjenju opskrbe'', naveli su iz ministarstva.

Istaknuli su kako je Federalni zavod za statistiku objavio da su u studenom 2020. godine, u odnosu na studeni 2019., cijene niže za 1,5 posto, kao i da su potrošačke cijene u studenom 2020., u prosjeku, porasle za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

''Cijene su porasle za stanovanje, vodu, električnu energiju, plin i druge energente, namještaj, kućanske uređaje i redovno održavanje kuće za 0,6 posto. Hrana i bezalkoholna pića te ostala dobra i usluge za 0,3 posto i zdravstvo 0,2 posto. U prosincu 2020. godine u odnosu na prosinac 2019. godine najviši rast cijene imalo je jestivo ulje (rast cijene 19,5 posto)'', pojasnili su iz Ministarstva.

Naglasili su da je Vlada FBiH donijela zaključak kojim je dala preporuku kantonalnim organima da u roku od 15 dana donesu odluke o mjerama neposredne kontrole cijena za proizvode iz nadležnosti kantona.

''Vlada FBiH je donijela preporuku kantonima da se donesu odgovarajuće odluke o određivanju maksimalne veleprodajne marže do osam posto i maksimalne maloprodajne marže do 10 posto. Preporuka se odnosi na proizvode iz kantonalne nadležnosti, i to sve vrste brašna, sve vrste kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna, žitarica i mlijeko'', zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close