FOTO

Upozorenje iz Mostara: Potrošači moraju znati svoja prava, brojne su manipulacije

Povodom Svjetskog dana prava potrošača u srijedu je na Ekonomskom fakultetu održan panel naziva "Zaštita potrošača financijskih usluga i digitalna sigurnost".
Gospodarstvo / Novac | 14. 03. 2024. u 12:50 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Svi smo mi potrošači i moramo znati svoja prava. Ono što se događa je da vrlo često nismo upoznati sa svojim pravima. Međutim, na tržištu se događaju promjene", kazala je Nevena Kravec - Stevanović iz GS1 BiH.

Naime, 15. ožujka obilježava se Svjetski dan prava potrošača, a Kravec - Stevanović govorila je na panelu naziva "Zaštita potrošača financijskih usluga i digitalna sigurnost" koji je u srijedu održan u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Studentice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru 

Informiranje potrošača

"Organizirali smo ovaj događaj u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru s jednim jedinstvenim ciljem, a to je informiranje potrošača", naglasila je Kravec - Stevanović.

Kada su u pitanju promjene na tržištu ukazala je na e-fiskalizaciju koja je donesena u Republici Srpskoj dok je u Federaciji BiH na čekanju.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Nevena Kravec - Stevanović iz GS1 BiH

Na pitanje kakve veze e-fiskalizacija ima s potrošačima Kravec - Stevanović odgovara:

"Suzbija se crna ekonomija i ostalo. Potrošači mogu biti osigurani na neki način. Uloga GS1 u toj e-fiskalizaciji je upravo na identifikaciji. GS1 treba osigurati standarde koji će omogućiti da se sve robe i usluge jedinstveno identificiraju putem međunarodnih standarda za identifikaciju".

Osvrnula se Kravec - Stevanović i na online kupovinu koja je u BiH sve više razvija te dodala kako mladi sve češće kupuju preko Interneta te ih više zanima e-trgovina nego fizička trgovina.

"Mi moramo donositi zakone koji će pratiti kretanja na tržištu i koji će omogućiti mladim ljudima da, kao i svi drugi u svijetu, kupuju putem e-trgovine, ali da budu i zaštićeni", zaključila je Kravec - Stevanović.

Nismo obični potrošači 

Dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Igor Živko govorio je o zaštiti potrošača te istaknuo kako je cilj Ekonomskog fakulteta obrazovati buduće ekonomiste koji će s ekonomskog aspekta promatrati potrošače.

"Potrošač je centar svih događanja u ekonomiji, njemu je okrenuta sva ponuda. S druge strane, da biste danas imali potrošača, s obzirom na sve promjene koje doživljavate, morate voditi računa da on bude zadovoljan i da vam bude odan", naveo je dekan Živko.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Igor Živko, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Dodao je kako su na tržištu trenutno prisutne brojne manipulacije, asimetrične informacije te neznanje u korištenju određenih potreba što izaziva probleme. 

Kako je istaknuo dekan Živko, Ekonomski fakultet već godinama u suradnji s GS1 razvija priču o zaštiti potrošača.

"Ove godine smo dali poseban naglasak na zaštiti potrošača financijskih usluga, što je jako važan segment. Mi svakodnevno trošimo robe i usluge i to je naš život. Međutim, bankarske usluge i usluge osiguranja koje su danas u rastu i komplementarne s bankarskim uslugama su nešto o čemu moramo znati i mi u takvim uslugama postajemo investitori. Više nismo obični potrošači, kao što smo svaki dan kupovinom vode, mlijeka i svih potrepština nego moramo donijeti odluku što sa svojim novcem, koji je povrat od tih ulaganja i pri tome izbjeći sve šumove u komunikaciji s pružateljem usluge, razumjeti ono što se nudi i donijeti dobar sud i odluku", pojasnio je.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Panelisti na ovom događaju bili su ombudsman za zaštitu potrošača BiH Saša Marić, Lejla Smajović iz Agencije za bankarstvo FBiH, Đanela Zećo iz Agencije za nadzor društava za osiguranje FBiH, predsjednik eCommerce asocijacije u BiH Orhan Gazibegović, zamjenik direktora SILK-TRADE d.o.o. i vlasnik certifikata "Trust eComm" Hakija Širbegović.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Panelisti koji su izlagani na panelu "Zaštita potrošača financijskih usluga i digitalna sigurnost"
Kopirati
Drag cursor here to close