... na više stolica

Novalićeva ''beba'' - Tajnica Vlade je predsjednica vijeća koje je donijelo Odluku o poskupljenju registracije

Odluku o poskupljenju registracije vozila donijelo je Stručno vijeće Agencije za nadzor osiguranja, koje odlučuje o svemu u Agenciji. Na čelu tog vijeća je Edita Kalajdžić koju je postavila Vlada Fadila Novalića (SDA).
Vijesti / Flash | 18. 09. 2023. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjenu odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila kojima je povećana osnovna premija sa 396 KM na 420,55 KM donijelo je Stručno vijeće Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Predsjednica Vijeća je Edita Kalajdžić, koja je i na čelu Generalnog tajništva Vlade FBiH.

Kalajdžić je za predsjednicu Stručnog vijeća Agencije zajedno s još četiri člana i to u sastavu Mirjana Vučić, Vedad Nezirić, Arnela Bevanda i Berina Ramčić imenovala Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem krajem 2021. godine, piše Raport.

Svima njima mandat je četiri godine. Kalajdžić je u Stručnom vijeću Agencije bila i u periodu od 2017. do 2021. kada je reizabrana na tu poziciju. I tada ju je postavila Novalićeva Vlada, piše Raport.

Je li Vlada znala o poskupljenju?

S obzirom na šutnju aktualne Vlade FBiH ne zna se je li Agencija za nadzor nad osiguranjem, odnosno Stručno vijeće s kojim rukovodi Kalajdžić upoznali Vladu s tim prije donošenja odluke o poskupljenju registracije vozila.

O tome se treba izjasniti Vlada FBiH.

Dalje, Edita Kalajdžić je za funkciju predsjednice Vijeća od 2017. godine dobivala mjesečnu naknadu od 1.562 KM. To znači da je za šest godina u ovom tijelu naplatila najmanje oko 130 tisuća KM.

Pretpostavlja se najmanje jer prema posljednjem revizorskom izvještaju o radu Agencije za osiguranje nadzora objavljenom 2018. godine, navodi se da je Stručno vijeće odluku o naknadama donosio sam i da do tog vremena nije imao suglasnost Vlade FBiH na visinu tih naknada. Stoga nije poznato je li iznos naknada u međuvremenu i povećan.

Plaće u Agenciji

Najviša plaća u Agenciji, prema revizorskom izvještaju od prije pet godina iznosila je 5.157 KM, a najniža u iznosu 1.530 KM. Prosječno utvrđena neto plaća u 2017. godini iznosila je 2.756 KM.

Ako se u vidu ima rasipništvo u ovoj agenciji koje su utvrdili revizori pri tom posljednjem izvještaju, onda je jasno da se za ovakva primanja i ''život" Agencije moraju tražiti novi izvori prihoda, a očigledno im to najlakše ide ''preko leđa građana".

S obzirom na ogromna primanja Kalajdžić, koja pored plaće na poziciji generalne tajnice Vlade BiH ima izvanredna primanja po osnovu članstva u brojnim drugim komisijama i tijelima, ona spada u grupu onih kojima poskupljenja ne predstavljaju problem, za razliku od građana koji i nekoliko dodatnih feninga na više proizvoda itekako osjete na svom proračunu. Kalajdžić je, naime, i članica Drugostupanjske komisije za žalbe Agencije za bankarstvo FBiH. I za članstvo u ovoj komisiji, prema saznanjima Raporta, dobiva se iznos od oko 1.500 KM.

Članica i komisije za žalbe Agencije za bankarstvo

Kalajdžić je i članica Drugostupanjske komisije za žalbe Agencije za bankarstvo FBiH.

Stoga, Vlada FBiH treba dati odgovore građanima, koji su to uvjeti na tržištu doveli do poskupljenja registracije vozila i mogu li Novalićevi kadrovi, postavljeni i zadržani na pozicijama moći i odlučivanja nastaviti voditi politike bivše vlasti pod okriljem sadašnje?

Jer, građani su tražili promjene, a evidentno je da ih s onima koje je inztalirala stara Vlada neće i ne može biti.

Ombudsman telefonske upite prima utorkom

Odluka o poskupljenju registracije skrenula je pažnju i na kompletan rad Agencije za nadzor osiguranja u kojem glavnu riječ vode direktor i Stručni savjet Agencije.

Uloga Stručnog vijeća u Agenciji za nadzor osiguranja FBiH je itekako značajna, jer je to vijeće, pored direktora Agencije organ upravljanja. S time je i jasna važnost uloga Edite Kalajdžić.

Stručno vijeće, između ostalog, donosi Statut Agencije uz suglasnost Vlade FBiH, donosi podzakonske akte i provedbene propise propisane zakonima, odobrava godišnji plan poslovanja Agencije i plan prihoda i rashoda, sa planom javnih nabavki, za narednu godinu i podnosi ga Vladi FBiH, usvaja izvještaj o ostvarenim prihodima i rashodima za prethodnu godinu i izvještaj o poslovanju Agencije, donosi odluku o doprinosima i drugim naknadama… Zanimljivo je da i ugovor s direktorom Agencije potpisuje Stručno vijeće.

Članovi Stručnog vijeća za svoj rad odgovaraju Vladi FBiH.

Bez podataka

Na internetskoj stranici Agencije dostupni su podaci o Vijeću, ali podataka o direktoru Ivanu Luburiću (HDZ) kojeg je također postavila Novalićeva Vlada nema.

Također, nema podataka ni o tome tko je ombudsman zaposlen pri Agenciji, a koji prati i razmatra slučajeve kršenja prava i interesa koji proizilaze iz ugovora o osiguranju, Kodeksa poslovne osiguravajuće i reosiguravajuće etike i dobre poslovne prakse.

Ovlasti i zadaci ovog ombudsmana su veoma široki, ali na stranici Agencije njegovog imena nema. Jedino je dostupna e-mail adresa ombudsmana u kojoj nema njegovog imena, a navedeno je i da je ''ombudsman za telefonske upite dostupan utorkom od 08,30 do 11,30 sati."

Upletena u nabavku respiratora

I na kraju, no nimalo manje bitno, treba podsjetiti da je Kalajdžić široj javnosti poznata po upletenosti u spornu nabavku respiratora ACM812 A zbog čega je njen bivši šef Fadil Novalić osuđen prvostupanjskom presudom pred Sudom BiH na četiri godine zatvora.

Kalajdžić je bila i svjedokinja Tužiteljstva u tom predmetu pred Sudom BiH, a poruke iz viber grupe Gensek u kojoj se i ona dopisivala s bivšim premijerom, prikazane u sudnici otkrile su da je bila jedna od rijetkih koja je znala za nabavku respiratora, te da je bila upletena u smjenu kriznog stožera na početku pandemije koronavirusa. Kalajdžić je i napisala u Gensek grupi rečenicu: "Seb zove, loši respiratori, u ogromnom smo problemu", a ta rečenica je i Izetbegović dovela u sudnicu da svjedoči o nabavci respiratora.

Siva eminencija u Vladi na funkcijama

Inače, Raport postavlja pitanje kako je aktualna generalna tajnica Vlade FBiH za koju kažu da je ''siva eminencija u Vladi FBiH" uspijevala i uspijeva obavljati istovremeno toliko važnih funkcija.

Uz poslove na brojnim pozicijama na kojima je bila, Kalajdžić se, a što je dostupno iz njene biografije na stranici Vlade FBiH dok je bila zaposlena u institucijama, istovremeno i školovala, pa je uz posao uspjela završiti fakultet, zatim magistrirati, a prije nekoliko dana je i doktorirala.

Za to vrijeme na tisuće mladih, obrazovanih osoba sa zavoda za zapošljavanje širom BiH, nakon uzaludnih prijava na razne konkurse, kupilo je kartu iz BiH u jednom pravcu. Uglavnom za Njemačku.

Kopirati
Drag cursor here to close