I dalje skupo

Pala cijena piletine i jaja

Iako je ranije cijena pilećeg filea dostizala rekordnu cijenu od 10 KM, sada iznosi osam do 8,50 KM po kilogramu.
Gospodarstvo / Novac | 08. 06. 2021. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog smanjene potražnje, a samim tim i manje potrošnje, cijena piletine i cijena konzumnih jaja niža je nego u prethodnom periodu, potvrdili su peradari u BiH.

Naime, kako ističu, iako je ranije cijena pilećeg filea dostizala rekordnu cijenu od 10 KM, sada iznosi osam do 8,50 KM po kilogramu.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živiničara RS, koji je ujedno i direktor poduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara, kazao je za "Nezavisne" kako se bilježe manje cijene piletine, ali i cijena konzumnih jaja te ističe da je došlo i do pada izvoza ovih proizvoda u EU.

Rekordne cijene

"Cijena pilećeg filea bila je skoro dostigla rekordnu visinu od 10 KM, što je bilo jako značajno za proizvođače, ali u posljednje vrijeme bilježimo njen pad", ističe Miličić.

Dodaje kako su konzumna jaja doživjela pad cijene u odnosu na rujnu prošle godine.

"Cijene jaja u veleprodaji iznose od 0,12 do 0,14 feninga, a u maloprodaji se kreću od dvije do 2,50 KM za 10 jaja", ističe Miličić.

Dodaje kako su sirovine poskupjele i do 80 posto u odnosu na prosječne cijene u prošloj godini.

"Kada je u pitanju izvoz, naše tvrtke su nastavile s radom. Konkretno naša tvrtka imala je nekoliko isporuka za tržište Hrvatske, a takva je situacija i s proizvođačima mesa, ali sigurno je da se radi o skromnim količinama koje su izašle iz zemlje", kaže Miličić.

Pojasnio je kako je na globalnom tržištu došlo do viškova ovih proizvoda te kako ističe cjenovno je postalo jako neprofitabilno.

Kako kaže, naravno da je peradarima iz BiH koji imaju priliku da izvoze na tržište EU to jako bitno i sigurno je da žele da očuvaju mogućnost pristupa te ističe, nadaju se boljem vremenu kada je u pitanju peradarstvo.

Potvrda proizvođača

Da je došlo do pada cijene piletine, konkretno pilećeg filea, potvrdio je i Maid Jabandžić, direktor Mesne industrije "Madi" iz Tešnja.

"Pileći file ranije je koštao nepunih 10 KM, a sada je cijena u maloprodaji oko osam KM", kazao je Jabandžić.

Ističe kako se konstantno bilježi rast cijena žitarica koje su nužne za ishranu živine, što zadaje glavobolju peradarima.

"Domaći proizvođači susreću se sa nizom problema, a jedan od njih je što se pileći file iz Turske i Rusije, odleđen, nalazi na domaćim policama po nižim cijenama nego naši proizvodi", ističe Jabandžić.

Izvoz u EU?

Što se tiče izvoza na EU tržište, on ističe kako njihova tvrtka bolje posluje nego ranijih godina, ali ističe da je potrebno da se još dodatno poveća izvoz da bi bili zadovoljni.

"Iz dana u dan povećavamo izvoz, prvenstveno na hrvatsko tržište, a ostala tržišta radimo kao i ranijih godina", kazao je Jabandžić.

Potrošači, s druge strane, kažu kako je značajno svako sniženje cijene, posebno piletine koja je omiljena na domaćim trpezama.

"Cijene piletine i dalje su jako visoke za potrošače, ali nadamo se da će u budućem periodu upravo doći do nižih cijena žitarica da bi sami peradari mogli dodatno spustiti cijene svojih proizvoda", ističe Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

Dodaje kako je na manje cijene sigurno utjecala i manja potražnja te, kako kaže, cijene pilećeg filea iznosile se i do 10 KM po kilogramu, što je bilo papreno za novčanike mnogih kupaca.

Kopirati
Drag cursor here to close