Šuška se o šuškanju

Otvara se nova mogućnost da uposlenici opet tuže Grad Mostar

Uposlenici tvrde kako je sindikat potpisao osnovicu u visini od 385 ali da je ''ili zbog neznanja prikazuju u visini 405''.
Gospodarstvo / Novac | 27. 02. 2024. u 11:33 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgleda da ulazimo u treći spor s uposlenicima Grada Mostara, rekao je Silvio Bubalo, vijećnik HRS-a u mostarskom Gradskom vijeću upitavši nadležni odjel zašto su uposlenicima Grada pogrešno obračunavane plaće.

Prema informacijama nekih uposlenika Grada, platna lista ne sadrži dijelove osnovne plaće. Tako je na platnoj listi za siječanj navedena osnovica od 425,25, a obračun bodova je izostavljen.

Neznanje?

Uposlenici tvrde kako je sindikat potpisao osnovicu u visini od 385 ali da je ''ili zbog neznanja prikazuju u visini 405''. Dodaju kako se u knjigovodstvenom dokumentu ista ta osnovica prikazuje u visini 425,25 te da, ako je tako, plaća nije dobro obračunata.

Djelatnici tvrde i da je savjetnicima i inspektorima po platnoj listi isplaćeno oko 200 KM manje. Navodno su predstavnici uposlenika upozoreni te da su zatražili ispravak svih platnih lista dok je istodobno otvoren prostor za nove tužbe uposlenika prema Gradu.

Ranije smo iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Gradske uprave Grada Mostara zatražili očitovanje kolika je osnovica u Gradu bila 2023., a kolika je 2024. godine.

405 ili 425?

''Sporazum o obračunu plaće za vremenski period 1.1.-30.6.2023. godine je potpisan 7.10.2022. godine u vrijeme priprema Proračuna Grada Mostara za 2023. godinu u momentu kada nije bilo Sporazuma na razini Federacije i isti je anektiran na način kompenziranja u obračunu plaća u drugom tromjesečju 2023. godine, a zbog kašnjenja donošenja Proračuna za 2023. godinu. Zakonskim propisima nigdje nije utvrđena obveza usklađivanja osnovice za obračun plaća s federalnom, već se ista dogovara sukladno visini planiranih i raspoloživih proračunskih sredstava'', rekla je za Bljeasak.info Ivana Marić, čelnica Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Gradske uprave Grada Mostara upitana je li odluka o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Grada Mostara usklađena s federalnim zakonom te što je zakonska osnova za obračun plaće državnih službenika i namještenika u gradskim tijelima.

Marić kaže kako je za tekuću 2024. godinu potpisan je Sporazum o obračunu plaće na slijedeći način: ''osnovica za obračun plaće za period od 1.1. do 31.5.2024. godine iznosi 405,26 KM (385 KMx1,05263), bod za obračun plaće iznosi 1,05'' te da ''osnovica za obračun plaće za period od 01.06. do 31.12.2024. godine iznosi 405,26 KM (385 KMx1,05263), bod za obračun plaće iznosi 1,1025''.

''Iz obračuna je vidljivo da je osnovica obračunata sa korektivnim faktorom'', rekla je Marić.

Marić kaže kako u Gradskoj upravi Grada Mostara egzistiraju dva reprezentativna samostalna sindikata - Sindikat državnih službenika i namještenika i Sindikat vatrogasaca koji čine Sindikalno vijeće Grada Mostara koje službeno i pregovara i vrši dijalog s poslodavcem.

Potpisi

''Sporazumi o obračunu plaća potpisuju se od strane oba sindikata i od strane poslodavca. Svaki od sindikata ima svoja tijela i samostalna su i neovisna u svom djelokrugu poslovanja, i u svom radu su naslonjeni na Koordinaciju sindikata HNŽ i na Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika F BiH'', tvrdi Marić.

Upitana da komentira sudsku presudu kojom je utvrđeno da je Grad potplaćivao svoje uposlenike, rekla je kako smatra ''poražavajućom činjenicu da se bilo tko diskriminira iz prava koji mu pripadaju''.

''U pregovorima nastojimo obuhvatiti kompletnu problematiku uprave i probamo uspostaviti dijalog s poslodavcem na zadovoljstvo državnih službenika i namještenika. U ranijim godinama i pregovorima imali smo velikih nesporazuma koji su na kraju rezultirali sudskim epilogom, s Presudom u korist državnih službenika i namještenika'', rekla je.

Tužba od pet milijuna

Podsjetimo, ranije smo pisali kako je Grad Mostar pogrešno obračunavao plaće svojim uposlenicima od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2022. godine pa je, nakon podnesenih tužbi i pritisaka djelatnika, donio odluku o načinu izmirenja obveza prema uposlenicima. Spor je težak pet milijuna KM.

Tako se plaća pojedinim službenicima obračunavala bez pridržavanja zakona koji nalaže da dodatak za posebne uvjete rada iznosi do 30% od osnovne plaće zbog čega je Grad i izgubio neke sudske sporove.

Nakon presuda i potpisanog sporazuma uvodi se korektivni faktor propisan Zakonom o porezu na dohodak i bod čija je vrijednost utvrđena u visini od 1,05 čime se u gradskim državnim službenicima i namještenicima plaće počinju zakonski isplaćivati. Iako se Grad tada hvalio povećanjem plaća, riječ je o zakonskom usklađivanju što je u praksi trebalo biti usvojeno prije donošenja proračuna.

Potplaćivanje uposlenika

Podsjećamo, i umirovljenici, koji su bili uposlenici Grada, su na sudu dobili Grad. Oštećeni su, kako je presudio Županijski sud u Mostaru, za obračun poreza i doprinosa za mirovinsko osiguranje i trenutni uposlenici, odnosno budući umirovljenici Grada pa bi se ponovno trebale utvrđivati visine mirovina.

I revizori su ranije upozoravali Grad Mostar na nepravilnosti prilikom isplate plaća navodeći kako koeficijenti utvrđeni Odlukom o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara za radna mjesta glavnog savjetnika, šefova službi u sastavu odjela, stručnih savjetnika i određenih namještenika, nisu usuglašeni s koeficijentima propisanim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Također, lani je presudom Općinskog suda u Mostaru po tužbi mostarskih inspektora protiv Grada zaključeno kako je Grad Mostar diskriminirao i potplaćivao svoje inspektore što potvrdio i Vrhovni sud.

Kopirati
Drag cursor here to close