Presuda

Vrhovni sud potvrdio: Grad Mostar diskriminirao inspektore

Grad se, kaže sud, nije pridržavao Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Federacije BiH u rasponu kojima bi se zbog posebnih uvjeta rada inspektorima…
Gospodarstvo / Posao | 23. 01. 2024. u 11:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudom da je Grad Mostar diskriminirao svoje inspektore tako što ih je potplaćivao.

Naime, Vrhovni je sud odbio žalbe Grada i pobijanje presude Županijskog suda u Mostaru te potvrdio presudu koja govori da je Grad povrijedio pravo inspektora koji su ga tužili na jednako postupanje tako što je donio odluku o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Grada kojim se određuje dodatak na plaću temeljem posebnih uvjeta rada u visini od deset posto od osnovne plaće šefu za inspekcijske poslove, inspektorima te ih tako stavio u nepovoljan položaj u odnosu na druge uposlenike Grada.

Povrijeđeno pravo

Grad se nije pridržavao Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Federacije BiH u rasponu kojima bi se zbog posebnih uvjeta rada inspektorima isplaćivao iznos od 20-30 posto od osnovne plaće.

Sud je presudio da se Gradu zabranjuje da ubuduće diskriminira inspektore te mu se nalaže da isplati novac onima koji su ga tužili na ime razlike dijela dodatka na plaću u razdoblju od 1. lipnja 2020. do 31. srpnja 2021. godine sa zakonskim zateznim kamatama.

Iako je drugostupanjska presuda išla u korist Grada, Vrhovni sud navodi kako je žalba tužitelja na to opravdana te da je drugostupanjski sud pogrešno primijenio materijalno pravo čime je povrijeđeno pravo inspektora na jednako postupanje s inspektorima u drugim lokalnim zajednicama zbog čega, smatra Vrhovni sud, nije bilo osnove da se preinači prvostupanjska presuda.

Teške greške

Naime, presudom iz studenog 2021. godine je utvrđeno da je Grad Mostar povrijedio pravo šefu Službe za inspekcijske poslove i inspektorima spomenute službe na jednako postupanje tako što ih je Odlukom o plaćama i naknadama i propisivanjem odredbe o dodatku na plaću u visini od 10 posto zbog posebnih uvjeta rada stavio u nepovoljniji položaj u odnosu na druge zaposlenike Grada Mostara raspoređenih na radnom mjestu inspektori, u nepovoljniji položaj u odnosu na druge zaposlenike Grada Mostara koji imaju dodatak na plaću po osnovi posebnih poslova rada kao i u odnosu na druge inspektore u drugim općinama i gradovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Zbog toga je presudom naloženo gradu da oštećenim inspektorima isplati ukupno oko 18.500 KM te mu je, kako se navodi, zabranjeno da ih dalje diskriminira, jer ih je, kako tvrdi sud, bezrazložno i nezakonito potplaćivao.

Ovo nije prvi put da je Mostar izgubio spor pred sudom zbog plaćanja. Naime, Grad Mostar pogrešno je obračunavao plaće svojim uposlenicima od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2022. godine pa je, nakon podnesenih tužbi i pritisaka djelatnika, donio odluku o načinu izmirenja obveza prema uposlenicima. Ta greška koštala je Grad oko pet milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close