Javni prihodi

Općinama i gradovima više novca iz županija i proračuna FBiH

Bit će utemeljena radna skupina za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u FBiH, u koju će biti uključen i predstavnik Saveza općina i gradova Federacije BiH.
Gospodarstvo / Novac | 26. 11. 2021. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od 20 godina federalna Vlada je konačno prihvatila inicijativu gradova i općina s prostora Federacije BiH po kojoj njihovi predstavnici mogu sudjelovati u raspodjeli javnih prihoda.

Prema odluci, bit će utemeljena radna skupina za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u FBiH, u koju će biti uključen i predstavnik Saveza općina i gradova Federacije BiH, kao krovne udruge koja okuplja predstavnika lokalnih vlasti. Savez već niz godina, kako je priopćeno iz ove udruge, traži povećanje postotka pripadnosti javnih prihoda za jedinice lokalne samouprave, piše Večernji list.

Zastupljenost interesa

"Izrađenom analizom je utvrđeno da je nužno postotak povećati na 9,81 posto sa sadašnjih 8,42 posto. Ovim povećanjem kompenzirat će se prihodi koje jedinice lokalne samouprave gube kroz raspodjelu prihoda od neizravnih poreza u Federaciji BiH, kroz vraćanje vanjskog duga, a koji nije generiran od jedinica lokalne samouprave. Sudjelovanje Saveza u radu radne skupine je od iznimnog značaja, jer će interesi općina i gradova biti zastupljeni u samom procesu izrade metodologije, tako da se poštuje zakonski okvir za funkcioniranje lokalne razine vlasti, ali i principi transparentnosti, pravičnosti i jednakosti", smatraju u Savezu općina i gradova Federacije BiH.

Spomenimo da je Ustavni sud Federacije BiH dobio inicijativu za izmjenu načina podjela javnih prihoda za one općine i gradove koji broje manje od 60.000 stanovnika, koji se, prema njihovu tumačenju, nalaze u neravnopravnom položaju kad je u pitanju raspodjela javnih prihoda koji se dijele s viših razina vlasti. Inicijativu za žurnu promjenu postojećeg Zakona o raspodjeli javnih prihoda prema Ustavnom sudu Federacije BiH pokrenula je općina Tešanj, po broju stanovnika mala, a po broju tvrtki i poduzetničkih aktivnosti jako potentna općina u Federaciji BiH.

Inicijativu su pozdravili iz Saveza općina i gradova Federacije BiH, asocijacije jedinica lokalne samouprave, koji već godinama traže da se novci koji su zarađeni u njihovim sredinama, u većem opsegu tamo i vrate.

Naime, kako stoji u Inicijativi, građani koji žive u općinama s više od 60.000 stanovnika privilegirani su za određeni iznos od javnih prihoda, čime je povrijeđeno pravo na jednakopravnost stanovnika u općinama s manje stanovnika od navedenog broja. Oko 1,5 milijuna građana Federacije BiH pogođeno je ovim problemom i ne uživa Ustavom zajamčenu jednakopravnost.

Ekonomska snaga

Postojeći, povrat sredstava od PDV-a ipak favorizira neke neekonomske kriterije, koji destimulirajuće djeluju u odnosu na ekonomske snage lokalnih zajednica, stoji u inicijativi. Naime, načelnici i gradonačelnici općina i gradova FBiH, između ostalog, konačno će donijeti više puta najavljivani i dugo odgađani Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Tim zakonom želi se uspostaviti bolji, pravedniji balans u financiranju općina i gradova naspram županija. Želi se promijeniti odnos u kojem se za općine i gradove iz federalnog proračun izdvaja svega 8,42 posto ukupnih javnih prihoda u Federaciji BiH za financiranje funkcija lokalne samouprave u odnosu na 51,48 posto koji dobivaju za financiranje funkcija županija.

Do sada se za financiranje potreba Federacije BiH iz proračuna se izdvaja 36,20 posto sredstava za županije 5,48 posto i ostatak od 3,9 posto ide na račun Cesta Federacije BiH. U Republici Srpskoj koja nema županije za održavanje funkcija ovog entiteta ide 72 posto proračunskih sredstava, za općine i gradove ide 24 posto i ostatak od četiri posto ide za potrebe Javnog poduzeća Putevi Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close