Europska komisija

Ogroman novac odobren za deminiranje naše zemlje

Projektom je predviđeno da bude izvršena procjena sumnjivih opasnih područja koja su kompatibilna s procesom land release ...
Gospodarstvo / Novac | 13. 12. 2017. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za uklanjanje mina (BHMAC), Oružane snage BiH i Norwegian People's Aid (NPA) u narednih 18 mjeseci realizirat će Projekt ''Revizija procjene minsko sumnjive površine - novi pristup, strateški pomak 2019'' koji Europska komisija financira s 1.100.000 eura.

U povodu tog projekta danas je u Sarajevu održan sastanak kojem su prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, zapovjednik EUFOR-a generalbojnik Anton Waldner, kao i predstavnici Izaslanstva Europske unije u BiH, Komisije za deminiranje BiH i BHMAC-a.

Na sastanku je bilo riječi o načinu realizacije i kontrole utroška sredstava granta Europske komisije, koji je dodijeljen odlukom koju je potpisala potpredsjednica Europske komisije Federika Mogerini.

Grantom su prepoznate  aktivnosti koje se vode u Ministarstvu civilnih poslova BiH i BHMAC-u, uvođenje novog standarda deminiranja, aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju, reviziji Strategije deminiranja, te okupljanje donatora kroz Odbor donatora.

Projektom je predviđeno da bude izvršena procjena sumnjivih opasnih područja koja su kompatibilna s procesom land release (netehničko i tehničko izviđanje i deminiranje), uspostavljanje osnove za provedbu nove nacionalne strategije protuminskog djelovanja i definiranje pokazatelja za izradu land release plana kao sastavnog dijela nove strategije protuminskog djelovanja, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close