Nelegalan promet robe

Oduzete "Milke" u vrijednosti 35.000 KM

Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta službenici UNO su pronašli i privremeno oduzeli prehrambene proizvode čokolade "Milka" ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM.
Gospodarstvo / Novac | 09. 10. 2022. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine oduzeli su na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UNO.

Također, na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona privremeno su oduzeti prehrambeni proizvodi. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 160.000 KM.

Iz UNO su naveli da su došli su do saznanja i informacija da se određeni broj lica na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda.

Provodeći aktivnosti na terenu izvršeni su pretresi na tri lokacije, a od 17 fizičkih lica privremeno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta. Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UNO i za iste nije postojala vjerodostojnu dokumentaciju o podrijetlu robe.

Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 125.000 KM. Aktivnosti na terenu su provedene u suradnji s Tužiteljstvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih lica bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Također, u sklopu ranije planiranih aktivnosti ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Sarajevo, na lokalitetu Kantona Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona proveli su aktivnost u cilju sprječavanja nelegalnog prometa roba stranog podrijetla bez vjerodostojne dokumentacije.

Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta službenici UNO su pronašli i privremeno oduzeli prehrambene proizvode čokolade "Milka" ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM. U skladu s važećim zakonskim propisima protiv četiri osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci kod mjesno nadležnog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close