Projekcije proračuna

Od nove Vlade HNŽ-a traže više novca, uposlenika i sve to s greškama

Županijsko javno pravobraniteljstvo Mostar rast troškova pravda upošljavanjem dvije osobe, ali se u dokumentu navodi kako su ''tabele računski neispravne''.
Gospodarstvo / Novac | 01. 12. 2023. u 11:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među zahtjevima proračunskih korisnika Hercegovačko-neretvanske županije za dodatnim sredstvima u 2024. g. i u naredne dvije godine našao se i zahtjev Ureda predsjednika Vlade koji, kako je navedeno u dokumentu nove Vlade, nije pravilno popunio tabelu te nije naveo krajnje rezultate programa i efikasnost. Prema dokumentu, u 2024. godini planiran je prijem 250 pripravnika.

Ured za zakonodavstvo svoje zahtjeve je iskazao kroz jedan program pod nazivom 'Davanje stručnih mišljenja sukladno sa odredbama Poslovnika o radu Vlade HNŽ' koji je naveden kao prijedlog ''dodatne visoko-prioritetne potrošnje'', uz navođenje potrebe za zapošljavanje jednog novog uposlenika. Tabele koje je ovaj ured dostavio, kako je navedeno, ''nisu popunjene sukladno uputama''. Naime, u dokumentu koji će se naći pred Skupštinom HNŽ-a, koja bi trebala raspravljati o financijskim projekcijama proračuna do 2026. godine, navedeno je kako većina onih koji su iskazali svoje potrebe, zahtjeve nije popunila prema uputama i pravilima.

MUP-u treba 150 policajaca

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ u zahtjevima za povećanjem troškova navelo je povećanja po svim vrstama rashoda. Kao dodatna potrošnja naveden je prijem novih uposlenika, njih 150, u ukupnom iznosu od 5.919.500,00 KM u 2023., 6.366.760,00 KM u 2024. godini, i u 2025. godini 6.848.000,00 KM. Za administraciju i podršku naveden je zahtjev za 10 novouposlenih u 2024. godini.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave u navedenom prijedlogu nije naveo opće podatke o programu kao ni očekivani učinci programa. Navedeni su samo iznosi za pojedine vrste rashoda koji su potrebni za povećanje plaća od 5%, otpremnina, povećanje broja osuđenika, kao i nabavka vozila i softvera.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave iskazalo je potrebu za prijemom tri nova uposlenika, a Županijski sud Mostar iskazao je potrebu za dodatnim sredstvima u cilju zapošljavanja sedam novouposlenih.

Rast cijena na tržištu i tužiteljstvo

Županijsko tužiteljstvo Mostar svoj zahtjev je iskazalo kroz jedan program 'Strateški okvir rada Tužiteljstva od 2024.-2026. godine' u kojem su navedena zapošljavanja novih djelatnika, povećanje rashoda uslijed planiranog rasta cijena na tržištu te dežurstvo tužitelja.

Županijsko javno pravobraniteljstvo Mostar rast troškova pravda upošljavanjem dvije osobe, ali se u dokumentu navodi kako su ''tabele računski neispravne''.

Općinski sud Čapljina iskazao je potrebu za dodatnom potrošnjom, a kao obrazloženje za dodatnim financijskim sredstvima je navedena popuna sistematiziranih radnih mjesta u Sudu, povećanje plaća i prekovremeni rad. Iskazana je i potreba za 349.000,00 KM u 2024. godini zbog nabavke opreme.

Općinski sud Konjic iskazao je potrebu za dodatnim sredstvima, a kao obrazloženje navedeno je povećanje koeficijenta minulog rada, povećanje plaća sucima i stručnim suradnicima, te popuna sistematiziranih radnih mjesta u sudu. Rast traženih sredstava se također odnosi i na povećanje materijalnih troškova kako suda tako i za novoformirano odjeljenje u Prozor-Rami.

Mostarskom sudu treba 9 ljudi

Općinski sud Mostar je kao prijedlog dodatne potrošnje za sljedeće tri godine naveo potrebu za zapošljavanjem devet novih uposlenika. Također navedena je i potreba za nabavkom vozila, te nabavka informatičke opreme.

Općinski sud Čitluk naveo je kako iskazana je potreba za dodatnim sredstvima unutar postojećeg programa, a kao obrazloženje navedena je potreba za popunjavanjem radnih mjesta, nabavka opreme kojoj istječe rok trajanja te rekonstrukcija zgrade Suda.

Ministarstvo traži 19 milijuna više

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ traži sredstava za programe u 2024. godini u iznosu od 142.836.625,00 KM, što je u odnosu na plan 2023. godine više oko 19 milijuna KM, a u odnosu na izvršenje u 2022. godini oko 39 milijuna KM. U naredne dvije godine se također povećavaju zahtjevi za proračunskim sredstvima, u 2025. je oko 156,7 milijuna KM i u 2026. g. oko 171,7 milijuna KM.

Najviše dodatnih sredstava je iskazano za program 'Osnovno obrazovanje, oko 7,3 milijuna KM više u odnosu na plan 2023. godine i 9 milijuna KM u odnosu na izvršenje 2022. godine.

Kao obrazloženje za porast proračunskih sredstava navedeno je popunjavanje radnih mjesta prema sistematizaciji i organizacijskoj šemi škola, kao i potpisanim kolektivnim ugovorima.

Također, zahtjev za dodatnim sredstvima je iskazan i u programu 'Srednje obrazovanje'(oko 4,9 milijuna KM u 2024. godini više u odnosu na plan 2023. godine i oko 6,4 milijuna KM više u odnosu na izvršenje u 2022. godini).

Inspektori, referenti…

Iskazana je potreba za većim sredstvima i u ostala dva programa, uz obrazloženje mogućeg povećanja broja aplikanata za stipendije, broja institucija, kulturnih i sportskih društava, kao i povećanje transfera za visoko obrazovanje. U dokumentu je navedeno kako se ni ovaj proračunski korisnik prilikom popunjavanja tabela nije pridržavao uputa.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi dodatnu potrošnju pravda plaćama i naknadama i doprinosima poslodavca, a iznosi su povećani na temelju radnog staža. Iskazana je potreba i za upošljavanjem jednog stručnog savjetnika za normativnu djelatnost i upravni postupak i jednog višeg referenta za administrativno-tehničke poslove. Navedena je potreba za povećanjem sredstava za upošljavanje pomoćnika ministra za zdravstvo te potreba za upošljavanjem jednog županijskog inspektora i jednog višeg referenta.

Uprava za prognanike i izbjeglice više novca traži zbog tri nova uposlenika, a Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNŽ iskazalo je potrebu za zapošljavanjem po jednog uposlenika za program u sljedeće tri godine.

Inflacija i turizam

Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo iskazala je potrebu za upošljavanjem četiri nova zaposlenika, a Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove za prijem dva uposlenika, nabavku računalne opreme i motornog vozila.

Arhiv HNŽ je naveo kako ima potrebu za prijemom šest uposlenika, isto koliko i Zavod za zaštitu kulturno povijesnog naslijeđa ali u sljedeće tri godine.

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ dodatnu potrošnju pravda u plaćama i naknadama i doprinosu poslodavca na temelju minulog staža i prijema pet novih djelatnika.
Također, u zahtjevu su povećani i materijalni troškovi po svim programima uslijed inflacije. Ovaj korisnik je naveo kao prioritetnu potrošnju razvoj novih turističkih usluga i ulaganje kako bi se podigla kvaliteta turističkih usluga, te izrada Strategije razvoja turizma HNŽ za period 2022.-2027. godine.

Ministarstvo gospodarstva navelo je kako treba sedam novih uposlenika u sljedeće tri godine ali i dodatna sredstva za poticaj i razvoj malog gospodarstva i zaštitu tradicionalnih djelatnosti.

10 ljudi za ministarstvo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navelo je potrebu zapošljavanja deset novih uposlenika u 2024. godini. Ukupan zahtjev ovog ministarstva za 2024. godinu iznosi oko 15,6 milijuna KM i veći je oko 2,7 milijuna KM, u odnosu na plan za 2023. godinu.

Ministarstvo za pitanja branitelja pravda rast traženih sredstava iznosima za bruto plaće, naknade, doprinos poslodavca i materijalne troškove a iskazali su i potrebu zapošljavanja četiri djelatnika za sljedeće tri godine.

Zavod za školstvo treba tri nova uposlenika u naredne tri godine, Pedagoški zavod treba više novca za povećanje bruto plaća, naknada, doprinos poslodavca i materijalne troškove prilikom zapošljavanja novih uposlenika kao i na nabavku nove opreme.

Narodna knjižnica Mostar navelo je kako treba tri novouposlena, te novac za nabavku većeg broja knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close