Federacija

Novu cijenu struje čekat ćemo 15 dana

"Tražit ćemo način kako da pomognemo gospodarstvu da prevladaju ovo poskupljenje, razmotrit ćemo sve zakonske propise i predložiti mjere pomoći''
Gospodarstvo / Novac | 11. 10. 2021. u 15:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poskupljenje električne energije bilo je tema sastanka Udruženja poslodavaca FBiH s predstavnicima Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije, a na sastanku je dogovoreno da će se u idućem razdoblju pokušati naći najbolje rješenje kako poskupljenje ne bi bilo ogroman udar na gospodarstvo.

Kako je kazao ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, u idućih 7-10 dana bit će održana tematska sjednica Vlade FBiH, na kojoj će biti i predstavnici elektroprivreda i poslodavaca, ali i stručnjaci iz ove oblasti, a na kojoj će glavna tema biti poskupljenje električne energije.

Video: Uskoro tematska sjednica Vlade FBiH o formiranju cijena električne energije

"Tražit ćemo način kako da pomognemo gospodarstvu da prevladaju ovo poskupljenje, razmotrit ćemo sve zakonske propise i predložiti mjere pomoći. Ono što je činjenica jeste da od 10.000 korisnika, deset njih troši 70-80 posto energije i da će ta gospodarstva društva osjetiti najveći udar, što nam govori da trebamo napraviti detaljnu analizu toga kako da tim kompanijama pomognemo, ali i da se ostalima pomogne na neki drugi način. Dakle, moramo voditi računa i o tome da ne ugrozimo postojanje nijedne elektroprivrede, a moramo pomoći i gospodarstvenicima, jer elektroprivrede i postoje radi tih gospodarstvenika, ako njih nema, nemaju ni one kome prodavati energiju", kazao je Džindić.

Podsjetio je Džindić kako je zakon jasno definirao način formiranja cijena te kazao kako se mora ili promijeniti zakon ili donijeti uredba kojom će se neka pravila promijeniti, kao što se radi i u drugim zemljama. Međutim, činjenica je, dodao je, da će do poskupljenja morati doći i da se svi moraju prilagoditi promjenama.

"Nije lako doći do finalnog rješenja, ne možemo tek tako preuzeti odgovornost da to uradimo nabrzinu, a da se o tome detaljno ne razgovara i ne naprave se detaljne analize", kazao je Džindić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je kako je ovo vrloo kompleksno pitanje, kako svi imaju svoje argumente, ali postoje i zakonske norme koje se moraju poštovati.

"Gospodarstvo očekuje da se taj udar smanji i da se ne dođe do negativnih efekata. Vlada FBiH će morati napraviti presjek i analizu, a za to treba vremena i nije nam problem sačekati 10-15 dana kako bi se to na najbolji mogući način riješilo", istaknuo je Smailbegović.

Podsjetio je kako je pojedinim gospodarstvenicima već istekao ugovor s Elektroprivredom te kako su morali potpisivati novi kako im ne bi bila isključena struja te istakao kako će i oni biti uključeni u pregovore o formiranju cijene struje.

"Nadam se da ćemo uspjeti doći do optimalnog rješenja. Sve što je u okvirima poskupljenja koje gospodarstvo može podnijeti, to je u redu, jer imate kompanija koje će moći izdržati 20-30 posto, a nekima je puno i ako struja poskupi za 3-4 posto. Zbog toga vlada dogovara neki diferencirani pristup, da poskupljenje ne bude isto za velike i za male kompanije. Međutim, vidjet ćemo i šta kažu analize i stručnjaci, a nadam se da će rezultat biti prihvatljiv za sve", poručio je Smailbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close