Od 5 do 50 funti

Novčanice s likom kralja Charlesa ušle u optjecaj u Velikoj Britaniji

Charlesova slika će se pojaviti na novim novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti Engleske banke. Postojeće novčanice s likom Elizabete će i dalje biti u uporabi.
Gospodarstvo / Novac | 05. 06. 2024. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novčanice s likom kralja Charlesa ušle su u optjecaj u Velikoj Britaniji u srijedu, gotovo dvije godine nakon što je naslijedio pokojnu kraljicu Elizabetu na mjestu monarha.

Charlesova slika će se pojaviti na novim novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti Engleske banke. Postojeće novčanice s likom Elizabete će i dalje biti u uporabi.

To je u skladu s preporukama "kako bi se minimizirali financijski učinci ove promjene i posljedice za okoliš. To znači da će javnost veoma postupno počinjati viđati novčanice (sa slikom) kralja Charlesa III.", rekla je Engleska banka.

Elizabeta je bila prvi monarh koji se pojavio na britanskim novčanicama dok su kovanice u Engleskoj sadržavale slike kraljeva i kraljice više od 1000 godina, prenosi HRT.

Dizajn novih novčanica je otkriven u prosincu 2022., nedugo nakon što su u uporabu ušle kovanice s Charlesovim likom. Osim novog kralja, dizajn novčanica se nije mijenjao.

Korištenje gotovog novca je naglo palo u Britaniji u proteklih nekoliko godina s obzirom na to da potrošači sve više daju prednost debitnim karticama i drugim oblicima elektroničkog plaćanja.

Prema Britanskom maloprodajnom konzorciju (BRC), gotovina se odnosila na više od pola transakcija u trgovinama 2014., no njena se uporaba smanjila na 15 posto 2021., dijelom zbog mjera suzbijanja covida-19, a 2022. je narasla na 19 posto.

''Predani smo pružanju novčanica dokle god ih javnost zahtijeva. Puštanje ovih novih novčanica u optjecaj je znak te predanosti'', rekao je guverner Engleske banke Andrew Bailey u srijedu.

Kopirati
Drag cursor here to close