Kantoni i općine

Novalić još nije podijelio novac: Brzo ćemo

''Znam da je javnost zainteresirana i za podjelu sredstava MMF-a nižim razinama i ono što sad mogu reći jeste da ubrzano radimo i na rješenju za općine'', rekao je Novalić.
Gospodarstvo / Novac | 22. 06. 2020. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Fadil Novalić

Federacija BiH još nije raspodijelila sredstva MMF-a koja su joj na račun banke uplaćena 3. lipnja i Vlada Federacije bi na sljedećoj sjednici trebala da ponudi rješenje za raspodjelu kantonima i općinama u paketu, rekao je Srni premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

''Znam da je javnost zainteresirana i za podjelu sredstava MMF-a nižim razinama i ono što sad mogu reći jeste da ubrzano radimo i na rješenju za općine'', rekao je Novalić.

Solidarnost

On je istaknuo opredijeljenost za princip solidarnosti.

''Svima nam je jasno da su lokalne zajednice također pretrpjele znatne posljedice usljed pandemije virusa korona. Ali, Parlament nije donio kriterije za raspodjelu općinama. Planiramo da u paketu budu i kantoni i općine, idemo s tim već na sljedećoj sjednici Vlade'', rekao je Novalić.

On je istaknuo da je rješenje koje pripremaju na tragu prijedloga Saveza općina i gradova.

Sredstva od oko 330 milijuna eura kredita MMF-a, namijenjena za povećane potrebe zdravstvenog sektora i financiranje mjera ekonomske stabilizacije, uplaćena na podračune ministarstava financija Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta u omjeru koji je ranije dogovoren, 3. lipnja su uplaćena na račune banaka prema instrukcijama nadležnih ministarstava iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta koji su mogli njima da raspolažu.

Ovom odlukom, koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora BiH, utvrđuje se raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo financiranje od MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 milijuna specijalnih prava vučenja protuvrijednosti KM, prema važećem tečaju na dan povlačenja sredstava, što iznosi oko 330 milijuna eura.

Raspored

Sredstva su raspoređena po osnovu Instrukcije o alokaciji sredstava Ministarstva financija i trezora BiH, i to 61,5 posto za FBiH sa svojih 10 kantona, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko distrikt.

Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulirano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

Trenutna kamatna stopa je na bazi 1,05 posto uz grejs period od 39 mjeseci. Kredit se vraća u osam kvartalnih anuiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close