Najniže od početka godine

Nafta opet pojeftinila na svjetskom tržištu

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 61 cent nego na jučerašnjem zaključenju trgovine i iznosila je 82,07 dolara.
Gospodarstvo / Novac | 07. 12. 2022. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 82 dolara pod pritiskom bojazni da bi američka središnja banka mogla nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa, što bi zakočilo gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom, prenosi Hina.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 61 cent nego na jučerašnjem zaključenju trgovine i iznosila je 82,07 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,89 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 51 cent nižoj cijeni, od 76,42 dolara.

Trgovci se pobojali

Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,05 dolara. Trgovci su se jučer pobojali da bi američka središnja banka mogla nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa kako bi obuzdala inflaciju budući da su podaci o uslužnoj djelatnosti signalizirali snažan rast gospodarske aktivnosti. Indeks menadžera nabave u uslužnom sektoru porastao je u studenome za 2,1 bod, na 56,5 bodova, uz ocjene pojedinih ispitanika o rastu potražnje.

"Nepovoljni inflatorni trendovi još bi mogli izazvati turbulencije u svjetskom gospodarstvu u idućim mjesecima", rekao je Tamas Varga iz PVM-a, dodavši ipak da "postupno otvaranje Kine nakon strogih mjera covida predstavlja načelno pozitivan razvoj (događaja)".

Sve više kineskih gradova ublažava covid-ograničenja, što je potaknulo očekivanja pojačane potražnje u najvećem svjetskom uvozniku nafte. Izvori su za Reuters rekli da bi Kina već u srijedu mogla dodatno ublažiti ograničenja, koja spadaju među najrigoroznija u svijetu.

Analiza

Tržište trenutno analizira utjecaj ograničenja cijena ruske nafte na 60 dolara koje su nametnule grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7, Europska unija i Australija, prouzročivši nestabilnost na tržištu. Cijena bi se trebala kontrolirati preko osiguravatelja i prijevoznika. Poremećaje je izazvao i embargo EU-a na rusku naftu koja se doprema morem.

Rusija je poručila da naftu neće prodavati onima koji prihvate cjenovni limit. Zabrana će vjerojatno smanjiti opskrbu tržišta jer EU mora sirovu naftu nabavljati iz drugih izvora, istaknuo je u bilješci analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch. Prijetnja gubitka osiguranja ograničit će istodobno Rusiji pristup tržištu tankera i mogla bi smanjiti njezin izvoz nafte za 500.000 barela dnevno u odnosu na razine iz veljače, procjenjuju u bilješci analitičari Rystad Energyja.

Od siječnja do studenoga ruska proizvodnja nafte i plinskog kondenzata porasla je za 2,2 posto, na 488 milijuna tona, priopćio je potpredsjednik vlade Alexander Novak, koji očekuje lagani pad proizvodnje nakon najnovijih sankcija. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 71 cent, na 83,16 dolara.

Kada je u pitanju BiH, cijene su i dalje na istom nivou kao i prije nekoliko dana. 

Prvog prosinca cijene goriva u Federaciji su niže za 5 do 10 feninga.

No, dok je u Sarajevu litar dizela nakon duže vremena ispod 3 KM, u ostalim gradovima Federacije cijene nisu pale ispod 3 KM.

Prema podacima sa aplikacije Ministarstva trgovine FBiH litar dizela u Sarajevu kreću se od 2,96 do 3,26 KM. U Mostaru dizel košta od 3,16 do 3,31 KM, a benzin  od 2,81 do 3,01 KM.

U Tuzli se litar dizela kreće od 3,01 do 3,31 KM, a benzina od 2,66 do 3,01 KM. U Zenici dizel košta od 3,11 do 3,26 KM po litri goriva, a benzin od 2,76 do 2,96 KM. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close