Odluka vlade

Najniža mirovina diže se za 3,1 posto

I pored povećanja mirovina u ožujku i travnju ove godine, te po tom osnovu povećanih troškova njihove isplate, ostvareni su pozitivni rezultati poslovanja Zavoda MIO.
Gospodarstvo / Novac | 24. 05. 2018. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o povećanju iznosa najniže mirovine za 3,1 posto, počev od obračuna mirovina za svibanj 2018. godine. Za realizaciju ove odluke, kako je nakon sjednice priopćila Vlada, zadužen je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U priopćenju se navodi kako je ovu odluku Vlada donijela nakon što je se upoznala s informacijom o financijskom stanju u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje od 23.5.2018. godine.

Kako je navedeno, financijsko stanje u ovom zavodu je zadovoljavajuće. Naime, isplate mirovina su redovne i uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 milijuna KM u odnosu na kraj 2017. godine.

I pored povećanja mirovina u ožujku i travnju ove godine, te po tom osnovu povećanih troškova njihove isplate, ostvareni su pozitivni rezultati poslovanja.

Na povoljnu financijsku situaciju u FZ MIO svakako je najznačajniji utjecaj imalo povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018. godine za 43 milijuna KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.

Video: Novalić: Nastavljena stabilizacija Federalnog zavoda MIO

U skladu s članom 81. Zakona MIO, postoji mogućnost za izvanredno usklađivanje najnižih mirovina, najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda. Na osnovu priopćenja Federalnog zavoda za statistiku od 30.3.2018. godine, procjena rasta realnog BDP-a za 2017. godinu iznosi 3,1 posto.

Financijska efekti u slučaju vanrednog usklađivanja najnižih mirovina za 3,1 posto će iznositi 14.870.856 KM u 2018. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close