Pomoć mladima

Može li poticaj za kupovinu prve nekretnine mladima pokriti sve troškove poreza?

Do sada je to bilo 100 KM po četvornom metru, a od ove godine, zbog poskupljenja nekretnina, ta potpora se povećava na 150 KM po četvornom metru.
Gospodarstvo / Novac | 23. 01. 2024. u 08:08 D.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) jedna je od rijetkih u Bosni i Hercegovini gdje se plaća porez na prvu nekretninu.

Mladi tako, za razliku od drugih županija, prilikom kupovine prve nekretnine moraju platiti porez u iznosu od 5%, što je, u većini slučajeva, značajna stavka za njihov kućni proračun, posebice u situaciji kada znatan dio novca potroše na kupovinu i opremanje stana ili kuće.

Pojedini gradovi u ovoj županiji, poput Čapljine, mladima pomažu prilikom kupovine prve nekretnine kroz demografske mjere.

100 do 150 KM po četvornom metru

Do sada je to bilo 100 KM po četvornom metru, a od ove godine, zbog poskupljenja nekretnina, ta potpora se povećava na 150 KM po četvornom metru.

Zanimalo nas je koliko je važna ta stavka i može li taj iznos pokriti troškove koje mladi imaju pri plaćanju poreza na nekretninu.

''Prva nekretnina često je ključna životna investicija za mlade ljude. Osim što predstavlja sigurnost i stabilnost, vlastiti dom simbolizira i korak prema neovisnosti. Povećanje financijske potpore za kupnju prve nekretnine iznimno je važno za mlade obitelji koje se suočavaju s izazovima visokih cijena nekretnina na tržištu'', kaže nam jedan čapljinski investitor koji ističe kako nekretnine u novogradnji uglavnom kupuju mladi bračni parovi.

Velika stavka za mlade

''Ako već nije ukinuto plaćanje poreza na prvu nekretninu, onda im treba novčano pomoći, to je velika stavka za njih i to mi svakodnevno kažu mladi koji kod nas kupuju stanove'', dodaje za Bljesak.info.

Mladi u Čapljini, sa kojima smo razgovarali, ističu kako je pomoć pri kupovini prve nekretnine ključna za ostvarivanje njihovih životnih ciljeva.

Marko cijeli život živi u Čapljini, a prije dvije godine uselio se u vlastiti stan. Za Bljesak.info kaže kako mu je poticaj koji je dobio bio značajna financijska injekcija.

"Ta financijska pomoć značila nam je u tom trenutku mnogo, jer smo pokrili troškove plaćanja poreza, pored svih troškova koje smo imali u tom trenutku", kaže nam Marko.

Ističe da su za stan od 65 četvornih metara dobili 6.500 KM te da je taj iznos pokrio troškove koje su imali.

Pokrivanje troškova

''Taj novac, kako naši ljudi kažu, taman 'zalegne' za plaćanje svih troškova kada je u pitanju plaćanje poreza na nekretninu. Trebalo je platiti zahtjev, pa izlazak komisije, pa neke takse, onda porez, onda neke taksene markice, tako da otprilike to dođe tu negdje'', iskren je naš sugovornik.

Inače, pravo na subvenciju prve nekretnine imaju mladi sa područja Čapljine do navršenih 35 godina starosti, a sufinancira se do 75 metara kvadratnih stambene površine.

Iz Stoca u Čapljinu

S obzirom da u susjednim gradovima nije bilo ovakvih mjera, pojedine obitelji preselile su u Čapljinu.

Primjer je to obitelji Perić iz Stoca, kojoj je ovo bio jedan od razloga da presele upravo u Čapljinu.

''Dvoje nas radi u Mostaru, u Čapljini je cijena nekretnine u novogradnji bila 1.500 KM kada smo kupovali stan, uz to smo ostvarili poticaj na kupovinu prve nekretnine, pa nam je bilo sasvim logično promijeniti mikrolokaciju života'', kažu za Bljesak.info iz obitelji Perić.

Demografske mjere

U uvjetima gdje se mladi suočavaju s ekonomskim izazovima, osiguravanje pristupačnog stambenog prostora ključno je za očuvanje lokalne populacije.

''Mjere koje podržavaju mlade obitelji u kupnji nekretnina očito su potaknule ostanak mladih u svojim domovinama, pridonoseći dugoročnoj stabilnosti i razvoju zajednice. Ova demografska mjera ne samo da potiče mlade ljude na ostanak, već pridonosi i rastu lokalnog gospodarstva. Povećanje potrošnje u građevinskom sektoru, trgovini namještajem i drugim povezanim industrijama stvara pozitivan lančani učinak na ekonomiju regije'', poručili su ranije iz Gradske uprave Grada Čapljine.

Dodali su kako ''financijska potpora pri kupovini prve nekretnine nije samo ulaganje u dom, već i u budućnost zajednice koja prepoznaje važnost zadržavanja svojih mladih građana''.

Krenuo i Mostar

Slična inicijativa pokrenuta je u Mostaru, gdje je Gradska uprava pripremila Odluku o subvencioniranju prve stambene nekretnine za mlade obitelji.

Odluka bi se trebala naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a radi se, praktički, o praksi kopiranoj iz Čapljine.

Financirat će se prostor do 75 četvornih metara po cijeni od 100 KM, a uvjet je da aplikant nije stariji od 38 godina, ili jedan od bračnih partnera, te da u vlasništvu ili suvlasništvu nema nekretnine u BiH ili inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close