Uborak

Mostar kreće u zajam 5.000.000 eura

Grad Mostar i Europska banka za obnovu i razvoj u ožujku su potpisali zajednički sporazum, ''koji obećava financijsku i strategijsku partnersku pomoć Mostaru u rješavanju JP Deponija i stvaranju zelenog Mostara.''
Gospodarstvo / Novac | 15. 04. 2022. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Grada Mostara i Europske banke za obnovu i razvoj održali su u četvrtak kick-off sastanak, kao prvi inicijalni sastanak u aplikaciji za dobivanje kredita kojim bi se riješiti problemi deponije Uborak - Buđevci.

Kako je navedeno u priopćenju Grada Mostara, Grad Mostar i Europska banka za obnovu i razvoj u ožujku su potpisali zajednički sporazum, ''koji obećava financijsku i strategijsku partnersku pomoć Mostaru u rješavanju JP Deponija i stvaranju zelenog Mostara.''

Naime, Federalna vlada podržala je i inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osiguraju sredstva za realizaciju projekta „Implementacija plana prilagođavanja regionalne deponije Uborak - Buđevci“ u iznosu do 5.000.000 eura.

Prihvativši informacija o kreditu EBRD-a kao osnovu za vođenje pregovora, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija i Grad Mostar da u tim za pregovore o kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

''Cilj ovog sastanka bilo je uraditi dubinsku analizu projekta po pitanju okoliša, tehničkih elemenata projekta i društvenih pitanja'', navedeno je iz Grada Mostara.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Mostara prihvatilo je zaključak za postizanje javnog partnerstva za deponiju Uborak, koja je ovlaštena da na temelju rješenja pokrene postupak izbora partnera.

Tim povodom mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao je kako se pokušava ''uštedjeti što više mjesta na deponiji'' ali i kako  Mostar ima petogodišnji plan prilagodbe.

''Sad smo u situaciji da imamo plan što trebamo raditi u sljedećih pet godina. Dobili smo okolišnu dozvolu. Udruženje građana se žalilo pa niti jedan korak ne možemo napraviti ako se žalba ne povuče'', rekao je tada Kordić.

Mostar je, inače, dobio 2,5 milijuna KM od Fonda za zaštitu okoliša F BiH i da dijelom ide u plan prilagodne.

Istodobno, poduzeće ALBA iskazalo je zanimanje za ovaj posao te je u prijavi iskazana namjera financiranja ovog projekta u iznosu od 5.000.000,00 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close