Dug za najam

Mostar HNŽ-u oprostio 5 milijuna

Iako je prvotno zamišljeno da Grad Mostar sredstva koristi prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar, ali o tome će se naknadno odlučiti.
Gospodarstvo / Novac | 23. 12. 2021. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijećnici Gradskog vijeća Mostara suglasni su s dogovorom Grada i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije o otplati duga za najam 'Đačkog doma' po sudskoj presudi.

Irma Baralija iz Naše stranke, koja je glasovala protiv ovog sporazuma, rekla je kako se protivi ovome jer Vlada uvjetuje Grad kako da utroši novac i da se oprašta preveliki iznos.

Moglo se čuti kako je to jedini način, ali i da će se vidjeti kako će se utrošiti novac.

Naime, prema usvojenoj odluci, do 31. prosinca 2025. godine Vlada Hercegovačko-neretvanske županije trebala bi Gradu Mostaru isplatiti 7.778.080,47 KM dugovanja po sudskim presudama.

Iako je prvotno zamišljeno da Grad Mostar sredstva koristi prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar, ali o tome će se naknadno odlučiti.

Naime, Vlada HNŽ-a je na svojoj sjednici održanoj početkom prosinca donijela Odluku o usvajanju Sporazuma o načinu izvršenja obveza prema Gradu Mostaru. Navedeno je da ukupan dug Županije prema Gradu Mostaru iznosi 7.778.080,47 KM, a da  ukupan iznos zakonskih zateznih kamata iznosi 5.431.219 KM, koji nije unesen u isti, te da se ''Sporazum  dostavi Gradskom vijeću Grada Mostara koji bi kao predstavničko tijelo Grada Mostara, jedino moglo donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja navedenog iznosa''.

Županija će Gradu će do kraja ove godine isplatiti milijun maraka, do kraja sljedeće godine milijun, a po dva milijuna 2023. i 2024. Posljednju ratu od 1,7 milijuna KM Županija bi trebala platiti do kraja 2025.

 

Kopirati
Drag cursor here to close