Mostar – Prostori koji pokreću

Mostar: Dodijeljeni grantovi za poboljšanje života Mostarki i Mostaraca

Grantovi izravno podržavaju inicijative koje će se baviti zajedničkim rješavanjem problema na razini zajednice i poboljšanjem kvalitete života građanki i građana Mostara, sa posebnim fokusom na mlade, žene i osobe sa invaliditetom.
Gospodarstvo / Novac | 20. 03. 2023. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru su potpisani ugovori o dodijeli bespovratnih sredstava za deset projekata koje će zajednički provoditi organizacije civilnog društva, javne institucije i lokalna samouprava.

Grantovi su dodijeljeni u okviru projekta ''Mostar – Prostori koji pokreću'' kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i izravno podržavaju inicijative koje će se baviti zajedničkim rješavanjem problema na razini zajednice i poboljšanjem kvalitete života građanki i građana Mostara, sa posebnim fokusom na mlade, žene i osobe sa invaliditetom.

Odabrani projekti u ukupnoj vrijednosti od oko 112.000 britanskih funti, realizirat će se do kraja prosinca 2023. godine.

Foto: PR / Dodijeljeni grantovi za poboljšanje života Mostarki i Mostaraca

Dodjeli bespovratnih sredstava prethodio je proces izgradnje kapaciteta nevladinih organizacija i lokalnih vlasti koji je Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) implementirala kroz navedeni projekt krajem prošle godine.

Pored učešća na ovom programu, uvjeti za prijavu na poziv za grantove bili su i uključivanje Grada Mostara i drugih organizacija civilnog društva u prijedloge projekata, kako bi se ostvarilo povezivanje i partnerstvo različitih aktera podjednako važnih za uspjeh predloženih ideja.

''Ovaj višemjesečni proces uključivao je interaktivne programe za predstavnike nevladinih organizacija i lokalnih vlasti s ciljem umrežavanja javnog i civilnog sektora te pronalaženje modela za poboljšanje komunikacije između njih'', rekla je na događaju Maja Vejzović, menadžerica projekta ispred Agencije lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar), i istaknula da su upravo kontakti ostvareni kroz treninge LDA Mostar bili osnov za kreiranje partnerstava u ovom programu dodjele bespovratnih sredstava.

''Ponosni smo što već sada vidimo da se suradnja između Grada Mostara i organizacija civilnog društva koje su sudjelovale na našim programima intenzivirala i van okvira ovog Projekta'', zaključila je Vejzović.

Foto: PR / Dodijeljeni grantovi za poboljšanje života Mostarki i Mostaraca

Ukupno trinaest organizacija civilnog društva iskoristilo je mogućnost da aplicira na poziv otvoren početkom ove godine, a komisija je odabrala prijedloge sljedećih aplikanata:

• Udruga „Altruist“ Mostar,
• Udruženje za edukaciju i razvoj „Dignitet“,
• Udruga za Down sindrom,
• Udruga paraplegičara i oboljelih od dječije paralize “Marko Ravlić” Mostar,
• Udruženje „Naša djeca – Our kids u BiH“,
• Udruga slijepih osoba Županije Hercegovačko-neretvanske Mostar,
• Udruženje žena Univerzum,
• Udruga Vedri osmijeh,
• Udruženje žena „Vrba“,
• Udruženje “Žena BiH”.

U ime projekta ugovore je potpisala Veronika Jelinkova, direktorica projekta ''Mostar – Prostori koji pokreću''. Ona je u svom obraćanju obećala punu podršku svim korisnicima bespovratnih sredstava tijekom provođenja i naglasila da se raduje uspješnim pričama koje će nastati tijekom i nakon provedbe njihovih projekata.

''Zaista sam vam zahvalna što imate duha i hrabrosti uložiti svoje vrijeme i svoje kapacitete kako biste poboljšali situaciju za tolike skupine ljudi koji će na kraju imati koristi od vaših aktivnosti i projekata. Pročitala sam sve vaše prijedloge i dirnulo me koliko važnih tema i problema u zajednici planirate adresirati'', dodala je Jelinkova.

Projekt ''Mostar – Prostori koji pokreću'' je trogodišnji projekt koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u Mostaru.

Projekt će izravno dodijeliti sredstva za financiranje infrastrukturnih projekata i intervencija u javnom prostoru, kao i za inicijative koje će dizajnirati i voditi građanke i građani, a odnose se na zajednički javni prostor i zajedničke aktivnosti.

Nositelj projekta je People in Need (PIN), a ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i NEŠTO VIŠE.

Projekt financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close